Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът с принос за икономиката на София и региона

БНР Новини
Снимка: bulgariatravel.org

Сред първите забележителности в София, с които се запознават чуждестранните и български туристи, са църквата „Свети Георги“ и базиликата „Света София“, които са сред най-посещаваните туристически обекти в столицата. Християнските светини вълнуват всеки, който се интересува от история и поклоннически туризъм в старинните духовни центрове. В последните години се забелязва постоянен ръст на чуждестранните туристи, които посещават София, увеличава се и времетраенето на престоя им у нас. Според данни на администрацията, през 2014 година броят на туристите в столичния град се е увеличил със 7 на сто, спрямо предходната. Макар да няма точна статистика за приходите от туристическия поток към София, очаква се тази година те да са по-големи от предходната.

Според анкета сред жителите на града, идеята София да се утвърди като водеща туристическа дестинация за страната се радва на широка подкрепа. Характерно за българската столица е, че тя е основен индустриален, транспортен и културен център на страната. В нея са съсредоточени 17% от населението и 1/6 от промишленото производство на България. Първенството по брой на туристи София дължи на своите автентични исторически забележителности. На едно място тук старините се съчетават с модерни концертни зали, опера, музеи, художествени галерии, театри, клубове, дискотеки, ресторанти, джаз и ъндърграунд локали.

Динамичното развитие на града през последните години осигури и много удобства за делови пътувания, бизнес и търговски изложения. При планирането на инвестициите в туризма, от столичната администрация отчитат, че в София и региона идват гости, привлечени най-вече от културните и природни забележителности. „Духовните средища на Софийската Света гора – кръстопът на вдъхновените“, това е мотото на нов проект на Столичната община, чрез който насочва вниманието към взаимно свързани духовни средища, простиращи се включително и извън очертанията на големия град. Новото е, че чрез проекта, се обръща внимание на целия регион, а не само на столичния град като туристическа дестинация, това казва Тодор Чобанов, заместник-кмет на София.

Стенописи в Кремиковския манастир

„Това, което имаме разработено вече като основа, ще стане част от постоянна туристическа политика на общината ни. Ще разработваме и надграждаме тези маршрути и, убедени сме, положителните резултати, които имахме за 2014 година ще продължат и занапред. Връзката между столицата и градовете Ихтиман и Своге е Софийската Света гора, която ще бъде част от един много интересен маршрут, започващ в София и свършващ на Атон в Гърция. За начало организираме голям поклоннически поход до нашия най-важен манастир – Рилския.”

Отскоро София се представя и чрез новите информационни и комуникационни канали в интернет. Паралелно се провеждат целенасочени проучвания за степента на удовлетвореност на чуждестранните потребители на туристически продукти в столичния град. Това казва Иво Маринов, директор на ОП „Туризъм“ към  Столична община.

Най-важните пазари, от които идват чужденци в София, това са Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ,  Израел, а напоследък много граждани на Турция и Македония. Обмисля се подобряване на инфраструктурата около туристическите забележителности. Информационната среда също се подобрява. Продължава кампанията за поставяне на информационни табели със стюард кодове, които насочват вниманието на посетителите. Най-голям брой туристи очакваме през 2018 г., когато София ще е Европейска столица на спорта.

Снимки: БГНЕС и visitsofia.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50