Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен обмен по въпроси на сигурността между България и САЩ и Канада

Сред срещите на министър Румяна Бъчварова в САЩ бе и тази с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Мишел Лионхарт.
Снимка: БГНЕС

След като в първата седмица на март директорът на ФБР Джеймс Коми посети България, а по-късно вицепремиерът Меглена Кунева направи посещение в САЩ, разговори във Вашингтон проведе и новият вътрешен министър на България Румяна Бъчварова. Първото задгранично посещение на Бъчварова в новото й качество оправда една прогноза на Радио България от началото на март, че може да се очакват нови развития в двустранните връзки в сигурността.

Макар и министър от няколко дни, Бъчварова бе приета от ключови фигури като секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън, главния федерален обвинител Лесли Колдуел, помощник-държавния секретар и ръководител на Бюрото за дипломатическа сигурност Грегъри Стар, помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд, координатора на Държавния департамент по въпросите на контратероризма Тина Кайданау. В сигурността взаимодействието явно не само се развива с бързи темпове, но и бързо прецизира своите цели. Явно между двете страни има и високо взаимно доверие по приоритети като борбата против тероризма, граничната сигурност и киберсигурността. България и САЩ са твърде раздалечени от географска гледна точка, но граничната сигурност придобива все по-голяма тежест в тяхното сътрудничество. При най-новите обстоятелства в света, това подсказва, че взаимният интерес, който диктува това сътрудничество, са превенцията на транзита на чуждестранни бойци от и към конфликтни райони, трафикът на хора и различните други форми на трансгранична престъпност. От особен интерес за България е да ползва базите данни на американския Национален контратерористичен център, на Центъра за скрининг за терористи и на Националния целеви център към Департамента за вътрешна сигурност, във връзка с което по време на визитата бе сключено специално споразумение.

От САЩ министър Бъчварова отлетя за Канада. Тук българската страна прояви специфичен интерес към канадския опит в интеграцията на имигранти, но съществено внимание бе отделено също, както и в САЩ, на въпросите на граничния контрол и предотвратяването на трафика на чуждестранни бойци от и за конфликтни райони. Дали пък не се очертава нещо повече от двустранно сътрудничество по тези въпроси с държави отвъд Атлантика? Логично би било, защото при новите предизвикателства в света многостранното взаимодействие в сферата на сигурността все повече се утвърждава.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51