Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на родолюбивата българка Димитрина Асланян

Снимка: личен архив

Неотдавна ни напусна една голяма родолюбка – биофизикът Димитрина Асланян, написала първата и засега единствена пълна история на България на френски език, преведена след това на италиански и английски.

След края на своята научна кариера в Университета „Пиер и Мария Кюри”, Димитрина решава да напише кратка история на България на френски език, която да подари на своя син, пристигнал във Франция на 4 годинки. Впоследствие той учи и живее в САЩ, но се затруднява да чете и разбира историческите книги на български език. С присъщата за учения скрупульозност, г-жа Асланян проучва огромно количество историческа литература. Когато се опитва да направи резюме на българските анали на френски език, се получава доста дебел ръкопис, далеч от първоначалните й планове. При липсата на пълна българска история на френски език и с насърчението на видни български историци, през 2003 г. излиза единствената и до сега пълна история на България под заглавието „История на България от древността до наши дни” /Histoire de la Bulgarie de l'Antiquité à nos jours/. Впоследствие, заедно със своя съпруг – инженерът по информатика Рафи Асланян, Димитрина написва на френски език сборник биографични есета за видни наши будители от XIX и XX век,  борили се за освобождение и възход на българския народ Forgerons de l’histoire bulgare.  През последните десетина години г-жа Асланян пише статии за историята на българските градове, а след това и за големите български писатели, които публикува на френски език в издаваното от писателя Тончо Карабулков списание „Периодичен преглед на живота в България”. Часове преди да бъде поразена от инсулт, обрекъл я на безмълвие и неподвижност, 91-годишната българка в продължение на 4 часа пише в болничната стая последната си статия на френски език, посветена на Йордан Йовков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38