Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доколко прозрачни са родните институции

Снимка: архив

Министерство на отбраната е най-прозрачната институция у нас, а в дъното на класацията е община Белица. Това показват данните от проучване на „Програма достъп до информация”, проведено в периода 23 февруари – 23 март тази година. За целта фондацията е изследвала и оценила интернет страниците на 544 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, задължени да предоставят информация. Страната ни е приела Закон за достъп до обществена информация през 2000 г. Днес в света съществуват 102 такива закони, но когато бе приет нашият, бяха многократно по-малко, поясни Александър Кашъмов, правен експерт към неправителствената организация.

До колко обаче родната администрация спазва законовите разпоредби?

Оказва се, че всичките наблюдавани 544 институции разполагат със сайтове. По-малко от половината обаче са изпълнили изискването да публикуват своите бюджети и годишни финансови отчети. Едва 263 са поместили подадените от служителите им декларации за конфликт на интереси. Експертите констатират подобряване на достъпа до информация, свързана с обществените поръчки. Сред причините за това те изтъкват приетите през октомври миналата година изменения и допълнения към Закона за обществените поръчки, както и съществуването на контролен орган – Агенция по обществените поръчки. Законовите промени задължават институциите да публикуват в специална секция „Профил на купувача” повече информация за обявленията на обществените си поръчки, начина на избор на изпълнител, договора и плащанията по него. Проучването показва, че през тази година 83 на сто са публикували своите решения за откриване на процедури за обществени поръчки. Под 1/3 обаче са осветлили информацията за плащанията по сключените договори. Ето какво още каза Дарина Павлова от „Програма достъп до информация”:

С въвеждането на задължението в профила на купувача да бъде публикуван договорът с изпълнителя по обществената поръчка, се оказа, че от два процента вече имаме 54 на сто изпълнение, т.е. преобладаващото мнозинство от институциите започнаха да публикуват тези договори. Отчитаме го като съществена крачка по пътя на прозрачност на тази информация, тъй като създава предпоставки за предотвратяване на всякакви злоупотреби с разходването на публични финансови средства.

Въпреки че с десет процента са се увеличили през тази година публикациите в секцията „Достъп до информация”, от неправителствената организация настояват за промени:

Смятаме, че трябва да се вземат специални мерки за подобряване на съдържанието на секциите „Достъп до информация”, защото именно там е тази информация, която разяснява на гражданите в какво се състои тяхното право, до каква информация не могат да имат достъп или той е ограничен, какви са информационните масиви и редът за достъп до тях, които поддържа дадената институция – каза за Радио България Гергана Жулева, изпълнителен директор на „Програма за достъп до информация”. – Това би улеснило много процеса на упражняване на това основно право. В много други държави при по-често търсене на информация от заявители, тя се публикува в интернет, за да не се отговаря на много заявления за едно и също нещо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38