Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 18-то издание на фестивала за съвременна клавирна музика „ppIANISSIMO“

Енергията на младостта и опитът на зрелостта се срещат на 18-то издание на „ppIANISSIMO“. Международният форум за съвременна клавирна музика започва на 16 април. Както обикновено организаторите са подготвили програма, която  представя пианото с всичките му художествени възможности. Какви изненади ще поднесе в първата концертна вечер Балаж Соколай, научаваме от артистичния директор на фестивала проф. Стела Димитрова: 

Балаж Соколай


Оказа се, че той е син на известния унгарски композитор Шандор Соколай и бе поласкан от поканата да изпълни негови произведения. Разбира се, пианистът е включил в програмата си и Бела Барток. През 2015 цялата културна общественост по света отбелязва 70 г. от смъртта на композитора, който е гордост за Унгария.  За мен той е сред авторите от XX в., оставили трайна следа в историята на музиката. Контраст в унгарския репертоар внасят творби от тримата бележити френски композитори Клод Дебюси, Ерик Сати и Франсис Пуленк. Концертът обещава да бъде малко по-дълъг поради включването на доста произведения. Що се отнася до неговия изпълнител, той е много голямо име сред унгарските пианисти. Талантът му е познат на пет континента. За нас е чест да открием фестивала именно с него, благодарение на съдействието на унгарския институт „Бàлаши“.

Жил ГриметрШвейцарецът Жил Гриметр заявява своето присъствие в „ppIANISSIMO“ с емблематично произведение  от Пиер Булез – Соната № 1. С това изпълнение на 17 април пианистът отдава почит на големия френски композитор, който скоро ще навърши 90 г. Ще звучат световни премиери на творби от други автори, а публиката ще има възможност  да види и чуе младия пианист в градовете Пловдив (18 април) и  Плевен (20 април – разширеното издание на фестивала).

Следващата дата в календара на фестивала (18 април) почита паметта на двама български творци. Стела Димитрова разказва подробности:

Красимир ТасковТова са две личности, на които аз дължа много. Навремето открих съвременната музика именно чрез Лазар Николов. От него ще чуем „Реквием“ за мецосопран, цигулка и пиано, както и по-рядко изпълняването трио „Метаморфози“ № 2. Навършват се десет години от кончината на маестрото, както и пет от тази на Юлия Ценова. Тя бе сред най-ярките български жени-композитори.  От творчеството й избрахме пиесата „That is the question“ – в превод „Това е въпросът“. Както някои се досещат, това е втората половина от вечната хамлетовска дилема. Същата вечер публиката ще може да проследи творческите траектории на пианиста Красимир Тасков. Той ще изпълнява своя авторска музика, като ще прави паралели с творби от известни автори. Световната премиера на неговата „Соната № 5“ е специалният подарък, който артистът поднася на фестивала.

Най-мащабният проект е планиран за 19 април, като в него ще вземат участие петнадесет изпълнители.

От самото начало „ppIANISSIMO“ си постави задачата да включва колкото може повече млади артисти и нови български произведения – обяснява Стела Димитрова. В това издание правим паралел между непознати и ранни образци из творчеството на  класиците на XX в. и млади български композитори. Тримата са възпитаници на Националната музикална академия, която много помага на нашия фестивал.

Отново на 19 април се възражда традицията в програмата на „ppIANISSIMO“ да присъства и джаз-концерт. Въпреки младата възраст на Теодор Петков, Стела Димитрова го определя като „изгряваща звезда“, а импровизационното му изкуство получава високи оценки от слушатели и критици.

Благодарение на сътрудничество с БНР, „ppIANISSIMO“ се провежда в Студио I на медията с вход свободен. От четвъртък до неделя концертите са от 19.30, а през уикенда има концерти и от 17.30.

Пълната програма на фестивала може да видите тук.

Снимки: ppIANISSIMO

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15