Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България потвърждава ангажимента с евроинтеграцията на Косово и Босна и Херцеговина

БНР Новини
Президентът Росен Плевнелиев и държавният глава на Република Косово Атифете Яхияга
Снимка: БТА

През седмицата президентът Росен Плевнелиев бе на официални посещения в Република Косово и в Босна и Херцеговина. Европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, енергийната диверсификация, икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и партньорството в сферата на сигурността бяха сред акцентите в разговорите на държавния глава с президента на Косово Атифете Яхияга и с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

Основното политическо послание, което отправи българският държавен глава по време на разговорите при тази мини балканска обиколка бе, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в основата на постигането на трайна стабилност и просперитет за нашия регион. Плевнелиев подчертаваше, че страната ни винаги е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на своите съседи и че приключването на преговорите за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС e важна стъпка в процеса на европейска интеграция и на Косово, и на Босна и Херцеговина. Многократно българският президент потвърждаваше също и готовността за споделяне на вече немалкия ни опит във всички аспекти на евроинтеграционните процеси.

Друго важно послание вече в областта на икономиката бе, че само заедно страните от Югоизточна Европа могат да изградят модерна енергийна и транспортна инфраструктура и с помощта на ЕС да променят радикално свързаността на Балканите. „Нашата амбиция е изграждането на Европейския енергиен съюз да започне именно от Балканите, което ще осигури достъпа на всяка държава от региона до три алтернативни източника на природен газ. Създаването на регионална енергийна борса и регионален енергиен пазар трябва да се превърне в общ приоритет за Югоизточна Европа”, апелира Плевнелиев. Обсъждането на конкретни възможности за активиране и разширяване на икономическите взаимоотношения по време на посещенията в двете балкански държави бяха не по-малко важни от политическия аспект. Защото, в крайна сметка, икономическата интеграция в частност е най-добрият катализатор за интеграцията като цяло.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45