Илияна Стоилова – „Искам да живея и да работя в България”

Снимка: Силвия Йорданова

Усмихната, лъчезарна и изпълнена с оптимизъм, Илияна Стоилова е сред щастливите млади хора, които успяват да открият и уловят красотата, за да я покажат на другите. Наскоро завършва инженерен дизайн в Лесотехническия университет в София и прави първите си професионални стъпки във Фабрика за градско изкуство в София. Там се намира и ателието, където работи с още две момичета. И трите са „доста луди” и много активни. Доста често й се налага в дамската си чанта да носи разни инструменти, вместо червило и сенки за очи:

Не е много типично за момичета да работят със зегета, флексове, бормашини, но ние се справяме и се опитваме всеки ден да подобряваме уменията си – усмихва се Илияна и допълва – Много се радвам, че се занимавам с дизайн и всичко, което е свързано със създаването на нещо красиво. Когато човек вплете цялата си любов, това чувство се връща като вълна към теб. Аз наистина се надявам да се развивам по този начин и точно на този принцип. Направихме мебели за информационния център на пазара "Римска стена". Хората, които ни наеха, организират т.нар. „фермерски пазари”. Тази кампания много се доближава до начина ми на мислене и начина ми на живот. Идеята на този род пазари е потребителите да се срещнат с производителите като се предлагат всякакви видове домашно приготвени храни и земеделска продукция.

Създава всичко с много търпение и топлина. Не го прави за пари, а с усещането те да дойдат благодарение на чувството и енергията, които влага. За разлика от много млади хора, които не виждат перспектива за развитие в България Илияна иска да постигне мечтите си именно тук, където се е родила. Какво я мотивира?

Много обичам да пътувам, защото можеш да видиш много различни култури и хора, които трябва да срещнеш в живота си и да ги опознаеш. Въпреки това България си е нашата родина и трябва да се развиваме тук. Не е нужно да се оплакваме и винаги да наблягаме на това, което не харесваме. Вместо това – да започнем да променяме нещата, които не ни се нравят. Мисля, че ние, младите хора, трябва да правим именно това – когато ни се дава работа – трябва да си я вършим. Искам да се занимавам с дизайн на мебели, защото с предметите, които създавам мога да променя пространството и да зарадвам хората, които са му собственици. Мебелите около нас са важни, защото носят енергия в себе си. Затова се опитвам да вложа положителното си чувство в предметите, които правя, за да донесат щастие и на някой друг. Да обгръщат с усмивката ми хората, които живеят там.

Младата дизайнерка много обича природата и още от дете се занимава с уиндсърф. Затова изкарва лятото си край морето, където почти всеки ден обучава деца и възрастни как да държат платното и да се носят по вълните:


Благодарение на прекия ми контакт с природата осъзнавам колко сила, каква увереност ми дава тя. В същото време си давам сметка как ние хората я приемаме за някаква даденост, а сме само част от нея. Това е моят начин на мислене. Старая се да се храня здравословно, да опазвам околната среда, да рециклирам. Даже част от мебелите, които изработвам са точно на този принцип, нещо като вдъхване на нов живот на стари вещи. Един от интересните предмети, които съм правила, е шейна на колела – „лятна шейна” с облегалка от стар стол. Заедно с моя колежка направихме и един телевизор „позитрон” за положителни новини. Това е закачка към медиите – да бъдат възможно по-позитивни. Доста се старая да виждам добрите неща и да показвам на хората, че всичко е възможно – стига да искаш. Понякога се срещам с доста негативизъм около себе си. Опитвам се да вникна в същността му и да го погледна от друга гледна точка. Иска ми се по някакъв начин да покажа на хората, че нещата могат да са различни, ако имаш погледа. Дори светът около нас, ако се замислим и вникнем малко по-дълбоко в себе си, ще видим, че е много по-различен от това, което виждаме с очите си.


Още от рубриката

„Останете живи“ – книга с послание към младите, че шофирането е отговорност, а не забавление

Пътна полиция води статистика за загиналите и ранените по българските пътища от 1951 г. Тогава са загинали 202 души, а 790 са били ранени. До 1990 г. данните за загиналите се увеличават драстично. Най-високата си стойност те достигат през 1990 г...

публикувано на 22.04.19 в 11:56

Българската Цветница – букет от колоритни традиции в различните региони

Седмица преди православния Великден българите празнуват Цветница. Този ден бележи началото на най-скръбната, но и най-наситена с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин – времето, в което Христос приема страданието и кръстната..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Пролетни цветя в Европейската столица на културата Пловдив

В Пловдив започна изграждането на жива цветна инсталация под мотото „Донеси цвят в Стария град!“. Инициативата е по повод 50 години от създаването на общинския институт „ Старинен Пловдив “ . Организаторите – Fiori & Regali Plovdiv,..

публикувано на 20.04.19 в 08:00