Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджалийци възраждат средновековен манастирски комплекс

БНР Новини

Средновековният манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча”, в живописния родопски град Кърджали, е на път да възкръсне за нов духовен живот. Идеята за възраждането и превръщането му в огнище, което да сплотява кърджалийци, е на отец Николай Величков, архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия и свещеник към манастира. Той е родом от Асеновград, но идва да служи в Кърджали по покана на Пловдивския митрополит Николай. „Преди три години и половина манастирът имаше огромен катинар на вратата и беше целият обрасъл с трева. Приех послушанието и започнахме да работим за възобновяването му, защото когато човек влезе в храма, трябва да се чувства като в рая на земята“, споделя отецът. Манастирският комплекс е основан през VI-VIIвек и е бил духовно средище на една от най-големите средновековни епархии – Ахридос. По време на турското нашествие на Балканите е превърнат в руини и потъва в дълбока забрава. И така до 30-те години на миналия век, когато местни хора откриват за първи път негови останки. По-късно се провеждат археологически разкопки, а през 2000 г. е осветена отново възстановената църква на манастира. Днес в нея служи отец Николай. Още с идването си той основава неделно училище, което вече се посещава от над 70 деца.

СнимкаНямахме помещение, в което да се събираме. Затова направихме огромен идеен проект с около 1700 кв. м. застроена площ – разказва отецът. – През 2014 г. завършихме първата част, която е неделно училище по православно християнско вероучение. Манастирът ще включва седем постройки, които ще са в старинен вид и ще имат формата на бойни кули, за да наподобяват старинните зидове, които са запазени до днес. Имаме подкрепата на държавата за възстановяването на манастира, но желаем да съградим една част, която да бъде с усърдието, труда и личните средства само на хората, свързани с Кърджали. Столетия образът му е бил заровен в земята. И ето сега, ние сме длъжни като християни да продължим делото на нашите предци.

Останките на средновековния манастир са обявени за паметник на културата от национално значение. Затова проектът за възраждането му е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Първата копка на новата сграда ще бъде направена на Еньовден, 24 юни, когато е храмовият празник. „Нямаме стотинка за започването на строежа, но ще видите как с Божията помощ ще го съградим до октомври. Това ще бъде проверка за самите нас, за нашите сърца и за това как се уповаваме на Господ”, уверен е отец Николай. Готови ли са кърджалийци да се включат в такова духовно дело, подобно на техните предци?

СнимкаСилно го усещам и всички тези неща са продиктувани от моето сърце, но нали не си представяте, че свещеникът може сам да съгради нещо – казва отецът. – Това е дело на хората в Кърджали. Моята цел е само и единствено да сплотя този разпилян народ, за да вложат сърцата си в основата на градежа. Та където и да са разпилени, те или чадата им, да имат местенце, което да ги сплотява и да ги събира. Място, което да ни напомня за нашите корени, за нашата вяра. Не напразно сме избрали да съградим не коя да е част от манастира, а тази, която се именува многофункционална просветителска зала, защото тя ще бъде за просветление на народа.

В новопостроената сграда ще се организират беседи, песнопения и изложби с рисунки на възпитаниците на неделното училище. Желанието на свещеника е манастирският комплекс да се превърне в притегателен духовен център не само за децата от Кърджали, но от цялата страна и дори от чужбина.

Когато дойдох в Кърджали, вече знаех, че най-добре е децата да се въведат във вярата, да правят разлика между доброто и злото, да разшифроват хитросплетенето на лукавия, който ги вкарва в греха – разказва за своята мисия отецът. – Затова започнах тази инициатива сред жителите, които желаят да доведат децата си в храма. Сигурно често сте чували думите: „Църквата нищо не прави“. Да, но църквата сме всички ние. В този случай преди три години и половина аз призовах народа и му казах: „Аз съм тук и искам да уча вашите деца и вас, да ви просвещавам в истините на вярата. Но аз няма как да вляза във вашите домове, вие трябва да доведете децата си.“ И започнаха постепенно по едно, по две дечица да идват и вече над 70 деца посещават неделното училище по вероучение. Аз работя в тази насока, родителите да стигнат до такова високо духовно съзнание, че да искат децата им да посещават храма и да бъдат просвещавани, да се държат за доброто. Това не пречи нито на ходенето им на спорт, нито на училището. С всяко нещо се съобразяваме. А обучението е базирано изцяло на разговор с децата. Ние не отваряме дебелите книги, за да учим нещо, а аз отговарям на въпросите, които ги интересуват, за да придобият представа за тяхната вяра.

СнимкаЗа динозаврите, звездите, ангелите и края на света най-често питат децата. Още за заниманията в неделното училище, свещеникът разказва:

Ние сме направили два филма по Библията, които сме заснели сред старинните манастирски зидове. Единият филм е за блудния син, а другият – за Йосиф и неговите братя. Имаме и една инициатива, която вече три години подред правим - изпращаме за празника Рождество Христово послание до всички деца по света. За целта правим десет минутен филм, който  разпространяваме. Едната година включихме песни и стихотворения, а на следващата ги поздравихме на 41 езика. Тази година отново направихме много интересно филмче с урок от неделното училище. На Еньовден предстои да приключим учебната година и за тогава подготвяме голяма пиеса за Мойсей и десетте Божии заповеди. Голямо е желанието на децата, правят сериозни репетиции и по този начин всичко това остава в съзнанието им. Християнството не е на книга или на документ, то е начин на живот. Преживявайки различни библейски сцени, те разбират какво се е случвало в Стария и в Новия завет. Изпращайки послание до всички деца по света, без значение на тяхната вяра, ние отваряме сърцата си за тях. В нашето послание се казва: „Ние сме малки  и няма с какво да ви надарим, освен с нашите чисти сърца и с любовта, която Христос ни дари!

Снимките са предоставени от Неделно училище при Средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38