Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов – за промените в мисленето, за границите и художествената мярка

Снимка: Борис Бишков

Познават го по цял свят. Без преувеличение. Свирил е в толкова авторски и споделени проекти, че самото им изброяване би отнело часове.  Животът му е постоянен низ от концерти, пътешествия, нови и стари музикални приятелства. Дълъг е и списъкът със страните, в които е гостувал многократно. Казва, че и там се чувства като у дома си, има приятели, колеги, почитатели. За няколко десетилетия на сцената Теодосий е натрупал огромен опит. Включително и умението „да превключва“ бързо. Свири фолклор, джаз, уърлд, фламенко, има концерти със симфонични и камерни оркестри…

В навечерието на 24 май – най-обичания български празник, разговаряме за промените в мисленето на музиканти и публика, за консерватизма и кича в изкуството. 

През последните години триото Влатко Стефановски–Мирослав Тадич–Теодосий Спасов има общ проект с диригента Кристиян Ярви, който включва голям симфоничен оркестър. Представяли са го в Лондон, Монте Карло, Лайпциг и др. 

Тази музика винаги има успех – разказва Теодосий. – След всяка пиеса публиката „избухва“ като на футболен мач. Кристиян е много атрактивен диригент, харизматична фигура. Естонец е по произход, живял е в САЩ. Цялото му семейство е от известни музиканти, но може би той има най-авантюристичен дух. Правил е продукции с Джо Завинул, с арабски музиканти. Убеден съм, че трябва да се бяга от консерватизма, от тази статичност, която се основава на някакви естетически догми. Светът се променя, публиката се променя. Бийтбоксери участват в програмите на симфонични оркестри, появиха се много нови неща, свързани с развитието на технологиите. Има хора, които не познават нотите, но правят оригинална музика. От друга страна са хората, посветили десетилетия на професионалното си обучение. Получава се сблъсък на поколения и позиции. Но това е интересното на живота - неочакваното, което предстои.

Когато бях втори курс в училището в Котел (16-годишен), взех решение да стана професионален музикант – продължава Теодосий. – Тогава си пожелах да мога да свиря с всички музиканти по света с този инструмент, който бях избрал. И това се случва през годините. В момента смесването на различни стилове е световна тенденция. Аз съм имал шанса да я усетя много рано – още в началото на 80-те. Сега това е сериозна вълна. Но за да се направи нещо стойностно са необходими задълбочени познания и много опит. Иска се точно „да нацелиш ръба“, в който се смесват влиянията, но и да ги „дозираш“. Иначе се получава т.нар. кич. За мен няма нищо по-опасно от него. Той се развива във всички направления на човешката дейност. Разбира се, някои правят бизнес от това. Често представителите на истинското изкуство са бедни. Но те създават истински „стълби“ в духовното развитие на човечеството. Понякога тези стълби остават неизкачени.

Сред международните проекти, които през годините получават нови превъплъщения е включването на Теодосий във фламенко формацията на Давид Пеня Дорантес, който е сред най-известните пианисти в този стил. Има и проект, наречен „Братимене“, заедно с Аркхангел – един от водещите фламенко гласове на Испания. Балканските корени събират заедно музикантите в „Хемус колектив“. Освен Теодосий в колектива са Боян Зулфикарпашич – пиано, Мартин Гаконовски – контрабас, Костас Анастасиадис – барабани.

Интересното е, че всеки от нас се е „вписал“ в различни проекти по света, – казва Теодосий Спасов. – Боян е сърбин, но е един от най-известните джаз музиканти на Франция. Мартин е от Скопие, учил е в Германия, живее в Кьолн. Костас (от Гърция) много години е живял в Калифорния, после се е върнал в родината си. Имахме щастието да свирим заедно и в София, издадохме албум със запис от концерта. Нарича се „Бягство от действителността“. Този състав обича своя балкански фолклор и го интегрира със съвременни стилове, сред които акцентът е върху джаз и уърлд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15