Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Владимир Наков: Хората, които искат да сложат край на живота си, дават сигнали за това

БНР Новини
Снимка: Стаматина Никова

Феерия от сладост, аромати и вълшебни вкусове изпълни сетивата ни тези дни на първия Фестивал на шоколада в София. В живота обаче не всичко е наслада. Понякога сладостта отстъпва пред горчилката, отчаянието, усещането, че не си потребен и се ражда мисълта да поставиш точка. Вече свикнахме със сензационни медийни заглавия, че някъде някой е сложил край на земния си път. На 13 май осъмнахме с новината за цели три самоубийства на мъже в София само за нощ. Каква е реалната динамика на самоубийствата? Оказва ли влияние икономическата криза?

Според книгата „Самоубийствата в България 2009-2013 г.” на Владимир Наков и Тони Дончев, страната ни е със средно за Европа и света ниво на самоубийства, като от 2009 до 2012 г. броят на опитите за година се движи от 2700 до 3190. В България смъртта от самоубийство в споменатия период превишава броя на жертвите от автопроизшествия и заема 8-мо място сред причините за смърт. Тенденцията за посочения период е за увеличаване на броя на опитите и на завършените самоубийства. Финансовият мотив заема пето място с 5-7 % от общия брой различни мотиви. Най-често повод за посягане на живота са конфликти в микросоциалната среда, т.е. с хората от най-близкото обкръжение, конкретизира д-р Владимир Наков от сектор „Психично здраве” към Националния център по обществено здраве и анализи.

Кои групи от населението се очертават като рискови?

При всички положения хората, които боледуват от психични заболявания. Това е водеща рискова група – хората, боледуващи от депресия
– подчертава д-р Наков. – Разглеждайки чисто демографските фактори, по-младата възраст между 18 и 35 години, също е рискова. Самоубийството в тази група е на второ-трето място като причина за смърт. Рискова е и възрастта над 70 години, където опитите почти 100% завършват със смърт.

Жителите на градовете или на селата в България се оказват най-уязвими?

През 2012 г. и 2013 г. преобладават опитите в селата. В това има логика, тъй като хората там са самотно живеещи, има нарушения в инфраструктурата, по-лошо е медицинското обслужване. Относно влиянието на икономическата криза следва да се посочи, че в периода 2009-2013 г. Северозападният район най-бедният в България, не е водещ по брой самоубийства и опити за самоубийства
– допълва д-р Наков.

Той уточнява, че през април 2013 г. е приета Национална програма за превенция на самоубийствата до 2018 г., дейността по която е започнала едва през декември 2014 г. Ето какво разказа д-р Наков за тази програма:

Една от големите обществени цели на проекта е обучението на общопрактикуващи лекари за разпознаване на депресии и тревожност – водещите причини за самоубийствени действия. Очаква се да бъдат обучени 2000 общопрактикуващи лекари за ранно откриване на тези симптоми и започване на медикаментозно лечение, ако е необходимо, или за насочване към специалисти, които да преценят необходимостта от такова лечение.


Има ли обаче държавата адекватни механизми за превенция на суицида сега, когато програмата прави първите си стъпки? Какво следва на практика след един нереализиран опит за самоубийство?

Психиатрията на практика отсъства и като клинични пътеки, и като консултации в другите клинични пътеки. Имаше случай с пациент, който след изписването му от токсикологията след нереализиран суициден опит, скочи от по-висок етаж на болницата. Проблем е, че психиатрията просто не съществува в многопрофилните болници. Може да я има като име, но връзката с другите специалности отсъства
– констатира събеседникът ни.

Какви са признаците, по които можем да усетим, че човек от обкръжението ни е решил да сложи край на живота си, че се нуждае от нашата помощ?

Част от нещата могат да бъдат видени в поведението на човека – да се промени коренно, да иска да ограничи контактите си. Някои в такъв момент започват да приключват начинания, които са започнали. Голяма част от хората споделят, че имат проблеми и че търсят тяхното разрешение. Голяма част от тях, преди да направят опит за самоубийство, са посетили личен лекар или специалист от цялата здравна мрежа. Т.е. тези хора дават активни сигнали, че искат да сложат край на живота си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05