Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложенията за пенсионна реформа – компромиси от всички страни

БНР Новини
Социалният министър Ивайло Калфин обяви пакет от над 20 мерки, свързани с реформирането на пенсионната система
Снимка: БГНЕС

Правителството предостави на парламента за одобрение компромисен пакет с промени в пенсионната система, който предвижда по-малък ръст на осигуровките и по-леки условия за пенсиониране на работещите в тежки условия спрямо първоначално заявените. След направените в последния момент отстъпки, социалните партньори си стиснаха ръцете.

Това, което внасяме в парламента, е система от над 20 мерки, които имат отношение и към приходната и към разходната част на бюджета на НОИ, както и на възможностите за прехвърляне на пенсии и то многократно между солидарната система и капиталовата – това са частните пенсионни фондове, каза в специално интервю за Радио България вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. – По отношение на приходната част имаме няколко мерки и най-видимата от тях е увеличаване на осигурителните вноски. Това е една от отстъпките, които взаимно направихме – правителството отстъпи увеличението да не е 4,5 процента, както предлагах за по-дълъг период, а работодателите отстъпиха все пак да има увеличение, което ще бъде 1 процент от 2017 г. и 1 процент от 2018 г. В тази част синдикатите поискаха уверение, че при по-добра събираемост на приходите, средствата да не се спестяват, а да отидат за повишаване на пенсиите. По отношение на разходната част на НОИ, максимално плавно ще се увеличава възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до 2037 г., когато трябва да се пенсионират на еднаква възраст. При масовата категория работещи на 65 години ще се пенсионират мъжете родени след 1964 г., а жените – след 1972 г. По отношение на първа и втора категория труд също има увеличение на възрастта. Там е другият компромис, който се направи и тя спира на 55 години. Въвежда се минимална възраст за пенсиониране за служещите в сектор „Сигурност”, въвежда се възможността за по- ранно пенсиониране, ако на някой не му достига възраст. Дава се много плавна скала за увеличение на стажа, който се изисква за пенсиониране и т.н. Това са доста мерки, които са максимално меки, така че да не затрудняват хората.

Според вицепремиера Ивайло Калфин, философията на промените е пенсионният фонд да бъде по-автономен, да не зависи от бюджетните приходи, за да може спестените средства да се използват за увеличение на ниските пенсии.

Променя се формулата, по която се изчисляват пенсиите и тя гарантира,че през следващите години, отпуснатите пенсии видимо ще нарастват, продължава министърът. Създават се възможности за повече стабилност на пенсионната система, за повече предвидимост. Тези мерки през следващите 20-25 години могат и да не се пипат, при това е заложено увеличаване на приходите от пенсии.

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че се работи по още два пункта от пенсионната реформа. Единият е свързан с инвалидните пенсии, а другият – с частите пенсионни фондове. В публичното пространство се заговори за сериозни злоупотреби с инвалидните пенсии.

Аз си мисля, че това, което в последните седмици се развива като истерия по отношение на инвалидните пенсии, не е уместно, заяви Ивайло Калфин. Голяма част от хората, които получават такива пенсии, имат тежки увреждания. Ние ще променим тази система, ще се опитаме да ограничим злоупотребите, не за да се спестят пари, а за да могат да се насочат повече средства към хората, които имат най-голяма нужда. Принципът, който имаме предвид, се прилага в повечето от европейските страни – след медицинската експертиза ще има една специална медицинско-социална комисия, която ще може да дава препоръки на всеки. Основната цел е човек, ако има остатъчна работоспособност, да бъде насочван към пазара на труда, да му бъде оказано съдействие за започване на работа. Това предполага адаптиране на различни стандарти, които са в СЗО, ползваме опита и на други страни-членки, подготовка на експерти, така че поне няколко месеца ще отнеме, но вече работим активно в тази посока. Другият въпрос е свързан с цялостното уреждане на частните пенсионни фондове. За мен е задължително пенсионната система да има такъв капиталов стълб. Въпросът е, че тези идеи и промени са изключително обемисти. Само от Комисията за финансов надзор получихме едно предложение над 70 страници за промяна в законодателството. Сега внасяме един пакет с основните параметри на самата система и продължаваме да работим по инвалидните пенсии и уреждане на частните пенсионни фондове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51