Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална галерия „Квадрат 500” – нестандартният музей

БНР Новини
Снимка: Венета Павлова

Две знакови столични галерии – Националната художествена и Галерията за чуждестранно изкуство, обединиха колекциите си в нова структура. За проекта през годините са работили седем министри на културата. Добил известност като „Българския Лувър”, проектът събира под един покрив множество творби: от България и други европейски страни, от Азия, Африка и Америка. Около две хиляди от тях – на родни и чужди автори, са експонирани в 28 зали. След проведен конкурс художествената сбирка носи името Национална галерия „Квадрат 500”. Ето какво разказва известният български художник академик Светлин Русев, отговорен за концепцията и подредбата на експозицията:

СнимкаТова е един нестандартен музей във всяко едно отношение. Той е изграден на основата на Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Това са две много различни колекции, които имат своите допирни точки и своите принципни различия. Искам да споделя, че при организацията на цялото пространство екипите, с които работехме, при всички превъплъщения, през които минаха те, общата идея беше една: извеждане на националната култура до ниво, съизмеримо със съвременните проблеми и тенденции в музейното дело.

СнимкаКакто посочва Светлин Русев, идеята е била не просто да се слеят механично двете галерии, а да се изгради принципно различен музей. В него българското изкуство, разположено в съседство с творби от чужбина, се съизмерва с европейски и световни тенденции, особено през ХХ век. Целта на екипа, работил за промяната, е била да се открои стойностното родно изкуство, събирано през годините, като се започне с творби от нашето Възраждане – например с автопортрета на Захари Зограф и „Селското хоро от Самоковска околия” на Никола Образописец и се стигне до съвременните артистични търсения.

СнимкаВпрочем, експозицията е подредена не по автори, а по периоди. Така в една от залите посетителите могат да видят събрани заедно произведения от големия френски живописец Йожен Кариер и от скулптора Роден, но и от една малко позната, но талантлива българска художничка – Султана Суружон. „Неслучайно сме я събрали с работи на Кариер – заради близостта в проблемите, които са вълнували във времето и българските, и въобще европейските художници – посочва Светлин Русев. – Мисля, че тук ще има открития, които за изследователите са много важни. Ето например две рисунки на Реноар, ето и творба на може би най-чувствителния български художник Никола Петров. И двамата са от времето на постимпресионизма. И виждате до каква степен те стоят заедно и много добре.”

СнимкаАмбицията на екипа е била не просто да се покаже едно добре организирано пространство, но и то да бъде осмислено като идея, като значение на богатството, което галерията притежава. И, не на последно място, това е един различен прочит на изкуството, който разкрива нови възможности за изследвания. Официалното откриване на галерията е на 28 май. 

СнимкаСнимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25