Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тет-а-тет с българския Джеймс Бонд

БНР Новини
Снимка: личен архив

Всъщност той се казва Велислав Бонев. Но когато научим историята му, неговият образ някак от само себе си се преплита в съзнанието с образа на онзи, другия, героя от американските екшъни – прословутия Джеймс Бонд.

Родом е от Русе. От малък се увлича по бойните спортове. Другата страст в живота му е морето. Завършва Висшето военноморско училище във Варна, а после кандидатства в Българския морски флот, но се оказва, че за неговата специалност места няма. „Не съм от онези, които застават на колене в такива случаи, затова реших да пробвам в чужбина.” Така след демократичните промени от 1989 г. Велислав напуска родината с идеята да стигне до Америка. Съдбата обаче го отвежда във Виена, където той започва работа като охранител. Днес Бонев е собственик на авторитетна фирма в сферата на сигурността, базирана в Европа и развиваща дейност в различни точки на света. Зад гърба си има дългогодишен опит в държавния и частния охранителен сектор. Грижи се за безопасността на видни политици, бизнесмени, фигури от шоу бизнеса. Сред клиентите му са Герхард Шрьодер, Марая Кери, „Симпли Ред”, „Тейк дет”. В момента, в който се срещаме с Велислав Бонев, той е в България, където води курс в сферата на сигурността за служители на Военна полиция. В работата си е разчупен и комбинативен. Твърди, че в критичен момент всеки предмет от обкръжението ни може да се превърне в оръжие за самоотбрана, дори една обикновена фонокарта. Ето как оценява Велислав Бонев професионалния си път:



СнимкаМоже би е един от най-трудните. Предвид това, че хората, излезли от България, не навсякъде са добре посрещнати, и че говорим за един от браншовете, в които най-трудно се добиват лицензи – сигурността, за нас е гордост, че имаме най-високите лицензи за сигурност в Австрия, Германия и Италия. Често се сблъскваме с нелоялна конкуренция. Но след като има хора, които се борят срещу нашата активност, значи правим нещо стойностно
, заключава Бонев.

Думите му се потвърждават от добрите референции за дейността му:

Специализирали сме се в решаването на особени задания. Развиваме охранителна дейност при специални случаи, разследване и детективска дейност, обучаваме хора в 12 държави, подпомагаме фирми, развиващи дейност в Източна Европа и в Африка, в кризисни региони.

Кое за Велислав Бонев е най-голямото предизвикателство в кариерата му?

Може би да вляза в този бранш и да стана фактор в него, защото през целия си път чувах, че това няма да стане, че не е възможно. Както и предвид факта, че съм от България. При българите има една поляризация. От една страна имаме таланти, които не се забелязват, а от друга хора, които са професионални лъжци, крадци, нелоялни в бизнеса. И за съжаление в чужбина обликът на българина е такъв – факт, който не можем да избегнем. За да се построи нещо, е необходимо много градивна енергия и време, а ако искаме да го разрушим, това става много бързо.

СнимкаРаботата на охранителя е тежка и отговорна, но и тук не може без онези забавни истории, над които човек обича да се посмее с приятели:

Някъде 15 години назад, при първите ми стъпки в по-високото ниво на сигурност имахме масово мероприятие с театрални представления. На едно атрактивно представление с мечки и мечкари един от мечкарите изведнъж извади вериги и скочи към публиката. След това се появи още един. Реших, че има проблем и веднага взех отношение. Навързах единия, втория, наслагах ги на земята. Подадох сигнал за помощ от колегите, но никой не се притече. Стоят отстрани и се смеят, публиката също. Оказа се, че по традиция на това представление мечкарите скачали към публиката. Но когато човек не е запознат с местните традиции, може да разруши едно мероприятие. След това много се смяхме, а хората от телевизията казаха, че съм допринесъл за цялостното шоу.

Въпреки тежката си професия в личния живот Велислав е много весел човек:

Интересното, веселото, приятното балансира. Иначе нервната система не може да издържи на напрежението. От филмите хората получават представа за нашата професия повече като за шоу. Когато обаче един проблем се развива директно пред някого, и човек попада, ако мога да се изразя, „във филма на собствения си живот”, шокът е изключително голям. А нашата работа е да решаваме проблемите на хората – отвличане на деца, изчезнали хора, заплахи за атентати и т.н., неща, които в реалността не изглеждат по същия начин, както във филмите.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43