Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средната работна заплата в България достигна 400 евро

БНР Новини
Снимка: архив

За последните 15 години средната работна заплата у нас е нараснала 4 пъти и в момента е около 400 евро месечно. За сравнение ще кажем, че в развита Франция средното възнаграждение надхвърля 2000 евро месечно. Т.е. разликата между една от най-развитите страни от Европейския съюз и последната в европейската класация е повече от 5 пъти.

Анализът на сухите статистически данни води до още по-тревожни изводи както за икономиката, така и за цялата страна. Така например, българската енергетика е на ръба на фалита с около 2 млрд. евро дългове, които нарастват всяка година с нови 500 млн. Това не пречи обаче този работещ на загуба сектор да плаща повече от щедри заплати от средно над 1200 евро, което е три пъти повече от средното равнище за страната. Добри са и възнагражденията в бизнеса с недвижими имоти, който през последните 6-7 години постоянно върви надолу след спукването на имотния балон в края на първото десетилетие на новия век. Легенди се носят за заплатите във финансовия и банков сектор, който се нарежда на трето място в класацията на най-добрите средни възнаграждения. Това че около 25% от активите му са класифицирани като проблемни и със съмнения, че някога кредитите ще бъдат върнати, това че миналата година фалира четвъртата по-големина банка в страната и държавата трябваше да изплати на гарантираните вложители близо 2 млрд. евро, също изглежда не е повлияло на възнагражденията на банкерите и на техните бонуси. Всичките тези кризи обаче все трябваше да бъдат платени от някого и в крайна сметка се оказа, че жертвата ще бъде публичната администрация, на която правителството и парламентът орязаха с 10% средствата за работни заплати. Не че заплатите им и преди бяха особено високи – някъде около 450 евро средно месечно, но подобна мярка има силен популистки ефект, тъй като много граждани продължават да смятат, че държавните чиновници са вредни, излишни и прекалено облагодетелствани. Има и по-зле платени от държавните и общински служители, защото на последните места в класациите по размер на заплатите се нареждат работещите в преработващата промишленост и селското стопанство.

Едновременно тъжната и тревожна картина на заплащането на труда в България се допълва и от данните за огромните регионални разлики в нивата на средните възнаграждения. При 400 евро средна заплата месечно за цялата страна, този показател за столицата София е 550 евро, докато в северозападния град Видин е само 280 евро. Това неминуемо прогонва хората от по-бедните региони към по-развитите, обезлюдява ги и засилва още повече бедността, умножавайки заедно с това проблемите пред живеещите в големите градски центрове. Но процесът е естествен и обясним, тъй като всеки се стреми да живее по-добре. Че материалните условия на живот бавно и постепенно се подобряват за всички българи е факт, който се доказва от всички статистически данни. Средната заплата в страната е нараснала през последните 15 години четири пъти и това е постижение, с което почти никоя друга страна от Евросъюза не може да се похвали. Статистиката обаче категорично доказва, че средното почасово заплащане на труда за цялата икономика в Европейския съюз е 23,7 евро, а един работник в България получава едва 3,7 евро за 60 минути труд. И съвсем не е учудващо при това положение, че и гарантираната от държавата и задължителна минимална работна заплата в страната е най-ниската в Общността със своите мизерни 184 евро месечно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00