Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъстро петъчно хоро в НБУ

БНР Новини
Снимка: Ансамбъл „Българе“

„Хващайте се на хорото! Подкрепете българското!“ гласи поканата, която отправят студентите от Нов български университет към всички свои връстници и колеги от столичните университети. Голямото хоро, което ще се извие на 29 май от 12.50 ч. в двора на НБУ, ще бъде заснето и разпространено в социалните мрежи и различни медии. То е част от кампанията „Аз харесвам българските танци“.

За събитието разказва Цветелин Димитров – студент в Нов български университет, председател е на Културната комисия  към Студентския съвет, както и на клуб „Кино, реклама и шоу бизнес“:

Заедно с моите колеги решихме да подкрепим кампанията „Аз харесвам българските танци“, защото сме убедени, че нашите уникални ритми трябва да бъдат популяризирани . Хванати ръка за ръка на голямото хоро, ще покажем, че ценим доброто и качественото, което българският танц притежава, че продължаваме традициите. Студентите, които участват в кампанията, изучават различни специалности – кино, реклама и шоу бизнес, аниматори, прависти, икономисти, журналисти.... Целта е не само да обединим колегите от различните направления, а да се обединим в едно цяло като българи. Аз самият съм се занимавал с български народни танци доста време, а шест години – професионално. Имам опит и наблюдения как влияят върху човека, който ги практикува. Те са източник на енергия и здраве и са подходящ начин да релаксираме след напрегната работа. Освен това са добра реклама за страната ни.


Сред основните „двигатели“ на кампанията е Ансамбъл „Българе“ и неговият ръководител Христо Димитров, който продължава да работи активно.

Това е национална, но и световна кампания – казва той. – Искаме да покажем на целия свят, че българските народни танци са най-богати в ритмично отношение. На 24 май се играха хорà, които бяха заснети на клипове и качени във Фейсбук. Досега са се включили 400 града – от чужбина и от България.  Нашите танци нямат еквивалент и това ги прави уникални. Искаме чрез тях да популяризираме България. Страната ни е много привлекателна туристическа дестинация. Тук се произвеждат качествени продукти. Но зад граници това не е известно. Искаме да включим повече хора в кампанията, която разчита на личната инициатива. Няма да чакаме държавата да спонсорира рекламни проекти, ще го правим ние, българите. Чрез Фейсбук се свързахме с клубовете за български народни танци в чужбина. Обявихме конкурси за най-гледан клип, за най-хубаво хоро. Наградата за най-хубавото хоро е безплатен спектакъл на Ансамбъл „Българе“ в общината, която спечели. Тези, които са направили най-хубавия клип  ще поканим на фестивала на българската носия в Жеравна, който е в края на август. Имаме клипове от всички континенти, дори от Антарктида. Направиха го членовете на българската експедиция там. Те не играха хоро, но заснеха свои изказвания в подкрепа на нашата идея. Казаха, че обичат българските танци и винаги когато отиват на ледения континент ще носят нашата народна традиция със себе си, заедно с българското знаме. Продължаваме кампанията с интересна танцова система. Нарекли сме я  „фолкнетика“ – нещо като аеробика или каланетика, която е основана на неравноделни размери. Върху нея работят известни български хореографи, хора, които имат опит с клубовете за народни танци. Ще изберем най-подходящата форма да преплетем уникалните ни ритми с танцовите движения. Ще предоставим системата на клубовете по света. Мечтата ми е някой ден всички да познават и обичат нашия фолклор и красивата ни страна.

Инициатор и основен спонсор на кампанията е известна фирма за мъжки костюми. Студентите от НБУ ще публикуват клип от хорото в петък, режисьор е Благовест Златков. Младите творци от специалност „Кино, реклама и шоу бизнес“ подкрепя друга фирма, която ще направи снимки от хеликоптер.

Снимки: Ансамбъл „Българе“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25