Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бушоните гръмнаха

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Независимият енергиен регулатор в България, който определя два пъти в годината цените на тока, реши от 1 юли да вдигне тарифите с 2% за домакинствата и с близо 20% за бизнес абонатите. Това предизвика невиждана вълна от недоволство в деловите среди, които изчислиха, че прекалено скъпият ток ще убие тяхната конкурентоспособност и направо ще затрие техния бизнес. Дори самият премиер Бойко Борисов заяви подкрепата си за индустрията и каза, че се солидаризира с техните искания за запазване на цените непроменени поне до края на годината. Премиерът наистина има защо да се страхува от евентуални по-остри и масови реакции на вдигането на цените на тока, след като през 2013г. първото ръководено от него правителство подаде оставка точно заради непосилните за българските потребители сметки за електроенергия. Сега де факто второто му правителство се изправя пред решение на регулатор, върху което по закон никой не може да влияе. Не може да влияе директно и открито, но може с помощта на лични и не толкова лични политически контакти и въздействия. Защото все пак членовете на този регулатор са представители на парламентарните политически сили и те няма как да останат безразлични към мнението на техните политически структури. Точно до това оръжие – на публичността и загрижеността за интересите на бизнеса и обществото, прибягна премиерът Борисов, събирайки по спешност в неделя нещо като разширено извънредно заседание на правителството, на което присъстваха освен отговорните министри, и експерти и анализатори. Тази светкавична реакция се налагаше както поради непредвидимите, но така или иначе неизбежни тежки последици за бизнеса от огромното увеличение на тока, така и от преките заплахи, отправени от бизнеса, че от петък започват предупредително спиране на работа на заводите за по един час дневно, че предстоят съкращения на персонал, орязване на заплати, свиване на производството и още много други катаклизми от този род.

На политическата сцена привидно има единодушие, че цените на тока не трябва да се пипат и в това отношение партии и правителство нямат съществени разминавания. С едно изключение в лицето на малкия правителствен коалиционен партньор „България на гражданите“ на бившият еврокомисар Меглена Кунева, която е и вицепремиер в кабинета на премиера Борисов.

Бомбата в българската енергетика цъка отдавна и беше само въпрос на време и на подходяща конкретна ситуация тя да избухне. От независимия регулатор, начело с авторитетния си председател Иван Иванов, очевидно са преценили, че този момент е дошъл. Защото Националната електрическа компания е в практически фалит, нейният държавен собственик – Български енергиен холдинг, има десет дни да намери отнякъде близо 500 млн. евро, с които да изплати стари дългове на електроцентрали. Проблемите са толкова много, трупани толкова отдавна и с такива мащаби и последици, че на вчерашното извънредно заседание на правителството нямаше как да бъдат взети някакви радикални и всеобхватни мерки. Единствената такава е решението за намаляване през следващите три години на административните разходи на държавните енергийни дружества с по 10% всяка година. Това едва ли ще има особен ефект върху цялата енергийна система, но пък изглежда доста разумно при положение, че в този отрасъл, който работи на загуба, се получават средни заплати два пъти по-високи от средните за страната. Другото важно правителствено решение е най-после енергийните проблеми да бъдат поставени на масата, като бъдат разгледани публично от парламента, който от своята висота и със своите практически неограничени правомощия да приеме спешно необходимите оздравителни мерки. Иначе, както казва председателят на една от големите работодателски организации Българската стопанска камара Божидар Данев, енергетиката може да разклати цялата икономика. А точно това най-много не иска министър-председателят Бойко Борисов, който не крие огромната си гордост от изненадващо добрите постижения на националната икономика, откакто е не власт от есента на миналата година. А освен това не забравя, че тази есен пък има и местни избори, които трябва да спечели, за да бъдат контролът и влиянието на неговата партия ГЕРБ в страната пълни и неограничени. От регулатора вече намекнаха, че може да отложат поскъпването с един месец, който да позволи по-задълбочено и внимателно обсъждане на възможните решения за преодоляване на кризисната ситуация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00