Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кемал Рашидов: Да не бутаме талантливите млади футболисти в миманса

БНР Новини
Снимка: личен архив

С невероятен успех – 35 победи без нито едно поражение, завършиха участието си в Детската Лига за сезон 2014/2015 родените през 2005 година футболни надежди от Детската академия по футбол. Това безапелационно надмощие ни даде повод да потърсим за повече подробности треньора на младите лъвове Кемал Рашидов. Кои са основните акценти в работата му с децата? На какво се опитва да ги научи?


Всяко дете, което постъпи при нас и лично при мен, искам да стане един нормален, добър човек. Независимо, дали то ще продължи с футбола, аз искам да го науча на дисциплина и възпитание, да има много силен дух и характер. Да не се предава пред нищо. Оттам нататък започваме да изграждаме футболните качества, като техника, усет към топката, усет към гол и всички останали компоненти, – споделя Рашидов.


Детската академия по футбол е създадена и се развива под ръководството на един от най-добрите футболни селекционери в България Пламен Марков, самият той със славна футболна кариера зад гърба си – 5-кратен шампион на България, 3-кратен носител на Купата на България, а през 1982 г. – полуфиналист за Купата на европейските шампиони. Преминават ли специален подбор децата, желаещи да се обучават в Академията?

В нашата академия приемаме всяко дете, което иска да се запише, независимо от възможностите му. От 40 деца аз селектирам 15 за отбора, който участва в първенството. Останалите ги наблюдавам. Който покаже израстване, го привличам. Който има застой, го отпращам. Получава се кръговрат, създаваме конкуренция и така децата могат да дадат най-доброто от себе си, – категоричен е треньорът Кемал Рашидов.

Какво е нивото при децата на фона на разочарованието, което от години ни поднася футболът при мъжете? Има ли лъч надежда за българския футбол?

Има, да. Нивото, което виждам при децата, родени през 2004 и 2005 г., е с няколко класи над мъжете. Има страхотни деца. Дано някой ден да им се даде шанс и в бъдеще да имаме големи успехи. Стига да не се загуби връзката между 16 и 18 години – да се предпочетат пак чужденци, а нашите деца, които са талантливи, можещи, искащи, да ги бутнем в миманса, което се случва в последните години.


Повдигаме пред детския треньор проблема за обездвижването и затлъстяването при децата, за който отдавна сигнализират държавните институции. Прави ли се обаче нещо реално за неговото решаване?

Ако държавата правеше нещо, на един километър от училището нямаше, например, да се продават чипсове, газирани напитки и други вредни храни. Но не! Ние си затваряме очите пред всичко това, – изтъква треньорът. – Децата се тъпчат с тези вредни храни, а мама и тате се оправдават с това, че нямат време да ги нахранят. И проблемът е налице. А когато детето е изпуснато, когато на 10-12 години е с наднормено тегло, много трудно можем да го вкараме в правия път даже чрез спорта.

Проблемът се усложнява допълнително и с това, че физкултурните занятия в училище днес се провеждат най-често формално. Поради това за развитието на физическата култура на децата немалко родители разчитат преди всичко на извънучилищните спортни занимания.

Защо се получава така? Преди години България беше страна със силни спортни традиции…

Имахме добри традиции, но професията „учител” беше на едно високо ниво. Сега за съжаление професията е захвърлена много ниско… Заплатите в училищата са ниски, но и самите учители не се влагат на 100%, така, както би трябвало да бъде. Това е моето мнение, – споделя младият треньор.

Затова и една от целите на академията е да привлича всички деца, които искат да спортуват, да ги мотивира да развиват физическите си качества, но наред с тях и морално-волевите, без които успехът е невъзможен не само в спорта.

Снимки: Детска академия по футбол и личен архив на Кемал Рашидов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37