Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има най-много жертви на трафик в ЕС

Всяка минута един човек в света става жертва на трафик. Само за периода 2010 – 2012 г. в ЕС 30 хил. души са признали, че са били експлоатирани по този начин. 32 млрд. евро годишно в света са приходите, които получават трафикантите. Статистиката се допълва и от задържаните в понеделник сутрин на влизане в София 120 сирийски граждани, сред които 30 деца и 20 жени. Целта им е била да се насочат към вътрешността на ЕС. Столичните полицаи са задържали и петима трафиканти, както и шофьора на ТИР-а, с който са превозвани. По данни от доклад на ЕК, България е сред страните в ЕС с най-много жертви на трафик. По думите на Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора към МС, всяка година между 500 и 550 са българите, които са регистрирани, че са жертва на трафик в редица държави – членки на ЕС.Близо 80% от жертвите стават обект на сексуална експлоатация. Почти всички са жени.

През последните години все повече се повишава капацитетът на всички институции, които работят по този проблем, така че правоохранителни органи, НПО да могат да идентифицират жертви на трафик, – продължава Камелия Димитрова. – Малко са случаите, в които жертвите придобиват смелост и сами се свързват с органите на реда, или с нашата комисия. Ние получаваме сигнали, само миналата година бяха около 100. Един такъв случай е на момиче, което условно ще нарека „Руми“. То е изведено в Австрия от своя интимен приятел под предлог, че ще живеят заедно там, но става жертва на сексуална експлоатация и е принудено да проституира във Виена. След време тя сама се свързва с нашата комисия, влиза във връзка с всички институции, включително и с австрийските власти, както и с нашите партньори от ГДБОП. Със съдействието на редица организации, момичето е върнато в България. Първоначално тя решава да не се възползва от нашата подкрепа. След време променя мнението си и е настанена в приюта на нашата комисия в Бургас. С нея работят психолози и социални работници и тя взема смелото решение да свидетелства срещу трафикантите. Сформира се съвместен екип между ГДБОП и Федералната криминална полиция в Австрия, започва разследване и съдебно производство. Тя свидетелства пред съда и така шестима души за осъдени за трафик на хора.

През 2014 г. в България има 92 осъдителни присъди за трафик на хора, като 60 на сто са условни. Преобладават жертвите на сексуална експлоатация, но се отчита тенденция на нарастване на жертвите на трудова експлоатация, където вече мъжете попадат в ситуация на трафик. По сигнали на Комисията за борба с трафика на хора през миналата година броят на жертвите на сексуална и трудова експлоатация, вече са изравнени. Децата също попадат в трафика на хора и са използвани както за сексуална експлоатация, така и за просия и джебчийство. Към момента те са около 20 на сто от идентифицираните жертви.

В понеделник стартира специален проект за противодействие на трафика на хора. Той е финансиран по Норвежкия финансов механизъм, ще бъде осъществен от фондация „Европейски институт“ и ще продължи 16 месеца.

Трябва да бъдат обучени близо 200 държавни служители от най-различни сфери, каза Любов Панайотова – директор на Европейския институт. Това са мултидисциплинарни обучения, които в страните-членки на Шенген имат много добър резултат. Ще бъдат включени прокурори, следователи, служители на ДАНС, МВР и Националната комисия за борба с трафика на хора, с цел да се повиши капацитетът на институциите и техните представители да установят по-добро сътрудничество.

Една от целите на проекта е да засили допълнително Шенгенското сътрудничество между българските служители и техните колеги от Шенгенското пространство. Той се случва в момент, в който България се нуждае от такава помощ. По този начин ще получим шанса да осъществяваме по-добре своята превенция, да сме по-добре информирани и жертвите да намерят закрила и обратно дома си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус , съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на..

публикувано на 20.04.24 в 09:23