Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорът на софийските момчета след успешно турне в Япония

БНР Новини
Снимка: Хор на софийските момчета

В края на май Страната на изгряващото слънце посрещна Хора на софийските момчета и техния диригент проф. Адриана Благоева. Съставът изнесе осем големи и няколко по-кратки концерта в градовете Осака, Фукушима, Токио и др.

Създаден през 1968 г., Хорът на софийските момчета обединява ученици от столицата на различна възраст. От 1997 г.  певческите формации стават две – момчешка и младежка. Съставът е гостувал с успех в Русия, Гърция, Сърбия, Словения, Франция, Испания, Швейцария, Италия, Германия, Белгия и много други страни. Възможността да представят българската култура в Япония малките музиканти получават след конкурс. Идеята за турнето е на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, а реализацията на самия проект се осъществява благодарение на асоциация „Япония–България“.
Хорът на софийските момчета замина за Япония след конкурс – разказва г-жа Благоева. – Бяхме избрани сред 11 хорови състава. Първият етап се проведе чрез оценяване на звукозаписи, а вторият – чрез живо изпълнение пред японското жури. В началото идеята беше да се представи църковно славянска музика. В процеса на подготовка японските организатори пожелаха да изпълним много по-широк репертоар. Затова нашата концертна програма беше разделена на две части. Първата част включваше произведения от български композитори. Във втората изпълнихме музика от различни епохи, включително и църковно славянска. Концертното турне продължи малко повече от две седмици. По-голяма част от нашите изяви бяха в големи концертни зали. Имахме и по-малки концерти в катедрали и църкви, по време на църковните служби. Много важна за нас беше подкрепата на посланика на България в Япония – Георги Василев, който посети три от нашите концерти. Освен това в края на нашето пътуване г-н Василев организира много голямо тържество в резиденцията на България, в Токио, за нашия състав и за всички организатори на концертите ни в различните градове.

Едно от най-интересните преживявания за децата е техният концерт в Тодайджи – най-големия източен храм. Той е изключително важен за японците, пояснява проф. Адриана Благоева. Наричат го Великият храм на Изтока. Там съставът е бил допуснат да изпълни кратка програма. За турнето момчетата са научили четири японски песни. А японските състави, които ги посрещали в различните градове, били подготвили поне по една българска. 


Българчетата изнесли и малък концерт на открито, близо до токийския „Дисниленд“. След това в знак на благодарност организаторите подарили на нашите деца билети за това забележително място.


Хорът на софийските момчета е посрещнат с голям интерес и от японските медии. С топлина и любов успехите на хора бяха отразени подробно във вестниците и по телевизията – допълва проф. Благоева. През юли момчетата имат още няколко концерта у нас. Предстои им и участие в хоров фестивал в Турция. А след това – дългоочакваната лятна ваканция.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05