Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредни военноморски учения България-НАТО

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Това лято, а явно и през следващите сезони, ще бъдем зрители на поредица от сериали свързани с военни учения в България по море и суша. Ще бъдат десетки през годината, както съобщиха преди време от военното министерство. Вчера започна военноморското учение „Бриз 2015”, в което участват единици от ВМС на България и други страни-членки на НАТО. В сериала ще се разиграват различни бойни ситуации. В официалното съобщение се казва още, че „учението е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението”. „Последният да затвори вратата”, както се казва на цветущ български…

Впрочем някои числа правят впечатление. В „Бриз 2015” участват 30 бойни и спомагателни кораби, а в миналогодишния сериал „Бриз 2014” участваха 15 такива. В „Бриз 2015” са включени 1700 души личен състав, а в „Бриз 2014” бяха включени 1000. Изводите са очевидни.

Засега, за разлика от миналата година, Москва не дава признаци, че ще следи внимателно започналото учение на НАТО в Черно море. Да си припомним, че „Бриз 2014” бе под постоянното наблюдение на провеждащите се по същото време мащабни руски маневри в Черно море. Може би Москва е сменила тактиката. В средата на май руски и китайски бойни кораби проведоха първите си съвместни учения в източната част на Средиземно море – ако не под носа, то доста близо да американките и натовските военноморски бази в акваторията. Руските и китайските военни отработиха радиационна, химическа и биологична защита, както и противокорабна и противовъздушна отбрана.

В пазарната икономика няма безплатен обяд. И е логичен въпросът сериалите в „Бризовете“ колко струват и кой ги плаща? Българският данъкоплатец? Ако тези разходи са военна тайна, трябва ли да е така? Във военноморските учения, от друга страна, естествено са замесени пристанищата на Бургас и Варна. По прилежащите им крайбрежия се простират десетки курортни центрове. А едно е да почиваш безгрижно на пясъка по плажа или да отпускаш тяло в морската вода, друго е да знаеш, че покрай брега в морето има акули или се провеждат военни учения, нали?

И за слепите вече е видно, че всичките тези „отдавна планирани“, както се изразява министерство на отбраната, военни учения минават под знака на „заплахата от агресия от страна на Русия”, както се изразяват някои наблюдатели. Но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг явно не е на това мнение, защото в четвъртък заяви в Букурещ, че алиансът не вижда „непосредствени заплахи” от страна на Русия към страни-членки на НАТО. „Виждаме една по-настоятелна Русия, която се опитва да сплашва съседите”, допълни снизходително Столтенберг пред румънските си събеседници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38