Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади таланти разкриват красотата на българския фолклор

БНР Новини
Снимка: www.nufi-kotel.com

На пръв поглед учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” (НУФИ) в Котел по нищо не се различават от останалите младежи на тяхната възраст – със смартфони, с модерни прически, шумни, весели, оживено спорещи… Но за разлика от повечето от своите връстници, те са избрали да се посветят на българския фолклор. За тях той е осъществена мечта, бъдеще, професия, наши и световни сцени…

Ето какво сподели Сашка Ченкова, главен учител в НУФИ – Котел, за Радио България:

Музикалното училище в Котел е едно голямо семейство. Ние често така  се изразяваме, тъй като учениците в много голям период от годината живеят, творят, учат в една учебна сграда, в учебно-битов комплекс, който има тази функция – да приемат фолклора като част от битието си. Училището, което създава тези таланти, е национално. Световноизвестният музикант Теодосий Спасов е негов възпитаник. То е създадено през 1967 г. От самото начало приемът е по дисциплината народни инструменти, после се въвежда специалността народно пеене. Преди 20 години направихме първия прием по специалността български народни танци. Освен дисциплините кавал, гъдулка, тамбура, гайда, възникна необходимостта някой да прави нашите инструменти, ето защо разкрихме лютиерска паралелка. Много са важни предметите, които се изучават. Нашите възпитаници усвояват всички общообразователни предмети, всички музикално-теоретични дисциплини както във всички специализирани музикални училища. Те имат богат арсенал от знания върху музикалното изкуство. Изучават го много детайлно, затова могат да бъдат музикални ръководители след като завършат училището.

Попитахме ученичката от XI клас Калина Костадинова коя е любимата й фолклорна област:

Харесвам всичките, те са нашият фолклор. Всяка си има особености. Моята любима област е родопската. Много харесвам и граовския фолклор. Аз съм от Царево, от Странджанския край. Пея от съвсем малка. В седми клас реших, че желая да се занимавам с музика и се подготвях две години преди това. Кандидатствах в Котел. Бих казала на всички, които желаят да се занимават с музика, да изпълняват народната песен от сърце, с любов, и да дадат всичко от себе си, за да могат да я пресъздават по най-красивия и цветен начин.

Как се пише авторска песен на фолклорна основа? Въпросът е към Димитър Иванов от ХІ клас:

С много труд от моя страна. Започнах да пиша своята песен миналата година. Помогна ми моята учителка по пеене Стефанка Георгиева. Аз съм от село Аспарухово, Бургаско. Дядо ми също пее народни песни, благодарение на него обикнах българския фолклор. И сестра ми е завършила тук. В нашето семейство почти всички сме музиканти.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55

Руснаците в село Татарица празнуват Новата година по стар стил

Етническите руснаци в село Татарица просрещнаха Новата година по стар стил. Традицията изисква да се направят символични “засевки”, както и децата да посетят домовете и да разпръснат просо, слънчоглед, жито или царевица с пожелания за добра и богата..

публикувано на 14.01.24 в 13:35

В Граовско и цяла Западна България отбелязват празника Сурва

Със запалването на огньове и танцуване на хора край тях в нощта на 13 срещу 14 януари започва празника Сурва. Заради силата и непреходността на маскарадната традиция, обичаят е обявен от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството...

публикувано на 13.01.24 в 15:25