Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграционната политика на ЕС – въпрос на солидарност

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на миналата седмица един клип с германския канцлер Ангела Меркел показа, че миграционната политика е преди всичко човещина. По време на публично участие иначе твърдата Меркел загуби дар слово, след като разплака едно палестинско момиче. 14-годишната Рийм живее със семейството си от четири години в Германия, но по силата на Дъблинското споразумение най-вероятно ще трябва да напусне Федералната република. Суховатите обяснения на канцлера, защо семейството трябва да се върне в Ливан, разплакаха ученичката, а опитите на Меркел да я успокои, останаха напразни.

Видеото бързо набра хиляди гледания и се превърна в пореден повод за широка дискусия около миграционната политика в ЕС. Нещо повече – след неуспеха в началото на месеца днес се очаква повторен опит на ЕС да постигне съгласие за квотното разпределение на бежанците.

На този фон в петък в София бе подписана спогодба за взаимопомощ между Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и Федералната служба за миграция и бежанци. По думите на председателя на ДАБ Никола Казаков ползите са в няколко направления.

Засиленият миграционен натиск към Европа и военните конфликти в целия свят създават изключително голям поток от бежанци. Задачата на всички страни от ЕС е да посрещнат този бежански натиск в една обща система за убежище – смята Казаков. – Конкретните параметри на споразумението са обмен на информация, на добри практики, на експерти и други дейности, които касаят двете служби. Мисля, че това е пътят между държавите-членки – сътрудничество преди всичко на двустранна основа в рамките на ЕС, с цел подобряване на комуникациите, повишаване на нашите усилия за посрещане на бежанския натиск.

Трябва ни повече солидарност – заяви д-р Манфред Шмит, председател на Федералната служба за миграция и бежанци, в специално интервю за Радио България. По думите му в момента едва 11 от 28 страни на ЕС са приели голям брой бежанци. Според него въвеждането на квоти няма да донесе желаното решение на проблема.

Квотите са математически модел на разпределение, а това, което като европеец ме кара да се срамувам, е че 28 страни не могат да се споразумеят за разпределянето на едва 20 хил. бежанци от Сирия, където бушува гражданска война – казва д-р Шмит. – Става дума за приемането само на 20 хил. души в ЕС, където населението наброява половин милиард. Така че извън дискусията за квотите става дума преди всичко за солидарност.

От срещата на вътрешните министри на ЕС председателят на ДАБ Никола Казаков очаква смекчаване на предвидената квота за България от близо 800 бежанци, от които около 200 души са за заселване и около 530 от Гърция и Италия за релокация. Независимо от изхода на днешните преговори съществува реална възможност около 4000 бежанци, които в момента се намират в Германия, да бъдат върнати в България. Става дума за търсещи закрила хора, чиято първа регистрация на територията на ЕС е именно у нас и по силата на Дъблинското споразумение трябва да бъдат приети от България. Неотдавна германски правозащитни организации разкритикуваха условията в приемателните бежански центрове у нас и докладите им се използват като инструмент за натиск, тези хора да не бъдат отзовавани от Германия. Коментарът на д-р Манфред Шмит:

Ние сме длъжни да прилагаме действащото европейско законодателство. В случай, че дадена приемаща страна е с изчерпан капацитет и не може да приеме повече хора, Германия е готова да окаже помощ. Да не забравяме, че бежанците получават в България абсолютно същата степен на закрила, както и в Германия. Все пак не смятам, че за страна с население от около 7 млн. ще бъде проблем да приеме обратно 4000 бежанци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51