Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологически парк „Тополница“ – поглед към неолитния свят

БНР Новини
6
Снимка: Луиза Лазарова

Местността „Св. Петка“ в близост до село Чавдар е наследник на най-древните култура и население, които някога са откривани от учените в Средногорието. Археологическите разкопки край река Тополница, продължили от 1968 до 1980 година, доказват, че на това китно място е имало живот преди 7000 години. Открити са останки от неолитни жилища, уникални по рода си рисувана керамика и съдове, датиращи от неолита. На това място в момента се намира Археологически парк „Тополница“, който отваря врати през октомври 2012 г. Изграден е по европейски проект. В парка се намира музей за неолитна култура, където чрез табла, плакати, снимки и екскурзоводна беседа гостите ще мога да се запознаят подробно с историята на находките в селищната могила и да се пренесат хиляди години назад в миналото. Наскоро е открита и изложба, която разказва за историята на село Чавдар.


Точно до музея се разполагат пет неолитни къщички, които пресъздават живота на хората от миналото. Жилищата са пресъздадени автентично и позволяват на туристите да се потопят в древната култура. Достъпни са безплатно за всички туристи, а любителите на по-специални изживявания имат възможност да пренощуват в една от къщичките и наистина да се запознаят с ежедневието на прародителите си.

Сред атракциите е и работилницата за глинени съдове и сечива, датираща от каменната ера.
Айсум Мехмедова, уредник на Археологически парк „Тополница“, разказва за най-интересните находки:

Тук може да се види всичко от неолита. Преди откриването на металите, всички оръдия на труда са били от камъни, кости на животни, дърво и всичко, което може да се вземе от природата. Има различни съдове, ръчна мелница, която се нарича хромел, питоси и грънчарски колелета.

Точно до археологическия комплекс, в най-високата част на местността, се намира параклисът „Св. Петка“, построен през 2008 г. Оттам се разкрива невероятна панорамна гледка към парк „Тополница“ и село Чавдар.
Параклисът „Св. Петка“
Тази точка до ден днешен събира местните хора на празници и поддържа културата и традициите на средногорци. Комплексът включва още традиционен български ресторант, както и място за пикник, оборудвано с камина, навеси и дървени беседки.

Снимки: Луиза Лазарова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15