Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Кринчев – новият диригент на Държавна опера Стара Загора

БНР Новини
Снимка: operasz.bg
От юли новият диригент на операта в Стара Загора Ивайло Кринчев встъпи в длъжност. Въпреки вълнението и радостта от назначението, музикантът съзнава какви предизвикателства го очакват:

Предстои ни да извървим заедно един път. Колективът на Стара Загора е с големи традиции, но се е нуждае от попълване на оркестъра и хора. Изключително щастлив съм, че успяхме да поставим класиката в жанра „Кармен“ от Жорж Бизе на открито в рамките на фестивала „Августа Траяна“. Старозагорската публика явно обича своята опера и има отношение към нея. И на концерта по случай нейната 90-годишнина, и на „Кармен” видях огромна публика, която живо се интересуваше от изкуството ни.

Ивайло Кринчев завършва Национална музикална академия „Панчо Владигеров” със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на проф. Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов. Има участия в майсторски класове под ръководството на Илья Мусин в Санкт Петербург и Карл Остерайхер във Виена. Връщайки се назад, Ивайло Кринчев разказва как се е появил интересът му към диригентската професия:

Главна роля за това изигра познанството ми с Димитър Манолов, който за съжаление вече не е сред нас. По времето когато се срещнах с него, той бе главен диригент на Софийска опера. Само година по-късно наследи Добрин Петков, като пое филхармонията в Пловдив. Основното, което научих от него, е че всеки добър музикант може да ръководи оркестър, но ако искаш да си диригент на ниво, трябва да усвоиш философията на професията.

Като млад диригент Ивайло Кринчев натрупва опит в операта и филхармонията на Бургас, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаската опера. Под негово ръководство за първи път там са поставени оперите „Дон Жуан” от Волфганг Амадеус Моцарт и „Норма” от Винченцо Белини. На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж” в Амстердам, Холандия, чрез която дирижира множество оперни спектакли из Европа. Паралелно преподава в Музикалната академия по специалностите „Оперно пеене с диригент” и „Оперно-симфонично дирижиране”. От 2001 г. е щатен преподавател, а от 2005 г. – доцент.

Името на Ивайло Кринчев е познато и в Южна Корея, където той изнася майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети и гостува на симфонични и камерни оркестри.

През септември започва новият сезон на Държавна опера Стара Загора. Ивайло Кринчев разкрива някои от изненадите в него:

Месеците май и юни, когато аз още не заемах това място, операта се движеше по репертоарен план, определен от предходното ръководство. В предстоящия сезон имаме нови постановки. Сред акцентите е откриването на алтернативна камерна сцена в куклен театър Стара Загора. Също така ни предстои постановка на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети – заглавие, което години е отсъствало от програмата на Старозагорска опера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15