Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Националният събор в Копривщица – фолклорното събитие на 2015 г.

БНР Новини
Снимка: архив

В петък, 7 август, започва Националният фолклорен събор в Копривщица. Красивият възрожденски град вече посрещна първите си гости. Тази година те са над 300 000. Сред тях са почитатели на българския фолклор, които пристигат специално за събитието от САЩ, Франция, Холандия, Канада и откъде ли ощене. Около сцените в местността Войводенец ще бъдат и много учени – също от различни страни. През трите дни на събора ще вземат участие певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи от всички фолклорни области на страната ни – Добруджа, Тракия, Родопите, Странджа, Средна Северна България и др. Според организаторите те са около 15 000. Празненствата са под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Нека припомним, че това издание на най-големия национален фолклорен събор се провежда 50 години след първото надсвирване и надиграване в Копривщица. Тогава участниците са над 4 000. Официалното откриване е в петък от 11 ч. След това започват изявите на участниците, разпределени на седем сцени. Фестивалът има конкурсен характер, а наградите, присъдени от журито, се считат за голямо признание. Екип на нашата медия по традиция ще записва най-добрите изпълнения на самодейците. Благодарение на това, ние често включваме в програмите си песни и инструментални мелодии, регистрирани в пътуващото студио на Българското национално радио.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30