Лаптопаджийски лагер в Чепеларе или как се съчетава полезното с приятното

Снимка: coworkation.4epelare.com

Станислав Вангелов и Поли Стоянова преди няколко години решават да напуснат София и избират да живеят в родопското градче Чепеларе. Цветелин Андреев пък е основател и управител на софтуерна компания в София. Случайността ги събира, когато преди две години той търси нов офис за фирмата си. В Чепеларе среща Станислав и Поли, които вече посрещат фрийлансъри /работещи на свободна практика/ и дигитални номади. Тези номади са фрийлансъри, които обикалят цял свят, докато работят.

Първата им съвместна мащабна инициатива е с международна компания за мобилни разплащания, която има офис в България. Събират 40 души от България, Германия, Бразилия, Ирландия. Преди броени дни приключи друг голям техен проект – лаптопаджийският лагер, наречен CoWorkationCamp. Името съчетава идеята за комбиниране на почивката с ново вдъхновение, докато участниците работят по определен проект (от английски – “coworking + coliving + inspiration + vacation”).

СнимкаЛаптопаджийският лагер е инициатива, която се проведе в Чепеларе в рамките на три седмици през това лято. Тя предоставя споделено работно пространство за хора, които могат да работят от разстояние – разказва Цветелин Андреев. – Повече от 100 души бяха при нас и мога да кажа, че се радвахме на голям интерес. Нещата, които мотивират хората да дойдат, са няколко. На първо място, така те успяват да избягат от жегата в градовете. Освен това, не искат да прекъсват работния процес, а същевременно имат нужда от разнообразяване на ежедневието си. Участниците в лагера знаят, че са дошли както за работа, така и за забавление. Има точно определено време за разтоварване, през останалото работят много усилено.

Лаптопаджийският лагер беше организиран така, че да съвпадне с няколко интересни събития в района – големия фолклорен събор на Рожен, състезанието по колоездене и тичане „Чепеларски търкала” и гайдарското надсвирване в село Гела.

Нашият екип е разработил над 100 предложения за забавления – работилници за местни занаяти, готвене, плетене, свирене на гайда, моделиране с глина, спускане с колела, катерене по въжени линии и още много други.

СнимкаСпоред организаторите, Чепеларе е изключително добро място за такъв вид съчетание на ангажиментите с почивката, защото предлага чист въздух и уникална природа, прохлада и бягство от жегите. През зимата курортът дава възможност за ски туризъм, а разтоварването на пистата е може би най-добрият стимул за бърза и качествена работа.

Беше много хубаво преживяване, забавлявахме се много, за нас се грижеха чудесно – сподели един от участниците в лагера – Марк-Александър Крист от Германия.

Тодор Попов, работещ в една от компаниите, участнички в лагера, сподели: Това е място, на което всеки един от нас може да работи, без да има предразсъдъци за това какво е било в стария офис, каква е била комуникацията там. Затова много по-фокусирано се трудехме върху проблемите, които имаме. И мисля, че резултатите са много позитивни.

След приключването на лагера тримата организатори вече гледат към нови проекти и идеи, към есенния и зимния сезон. Защото всяко време на годината в Чепеларе има своето очарование и е подходящо за сплотяване на работния екип и за интересно организиране на свободното време.

Снимки: coworkation.4epelare.com
Още от рубриката

Пламен Димитров: Хората в България започват да си търсят правата все по-активно

България е на опашката в  ЕС по спазване на основните трудови права, гарантирани от държавното законодателство. Такъв извод направи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи третия по ред годишен доклад на синдиката за тенденциите при..

публикувано на 12.06.18 в 11:41

Архивът на д-р Г. М. Димитров ще се пази в България

На едно от първите заседания на Съвета на Европа българският политически емигрант д-р Г. М. Димитров настоява да бъдат оставени празни столове за страните от Източния блок, които един ден те да заемат. Земеделският лидер участва в движението за..

публикувано на 11.06.18 в 11:16

Празник на Горноряховския суджук

За 12-и път Горна Оряховица приема гости за празника на своя деликатесен колбас, известен като Горнооряховски суджук. Корените на неговото производство са близо два века в миналото. За него се разказва следният анекдот: Един късен следобед в края на XIX..

публикувано на 09.06.18 в 08:05