Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаптопаджийски лагер в Чепеларе или как се съчетава полезното с приятното

БНР Новини
Снимка: coworkation.4epelare.com

Станислав Вангелов и Поли Стоянова преди няколко години решават да напуснат София и избират да живеят в родопското градче Чепеларе. Цветелин Андреев пък е основател и управител на софтуерна компания в София. Случайността ги събира, когато преди две години той търси нов офис за фирмата си. В Чепеларе среща Станислав и Поли, които вече посрещат фрийлансъри /работещи на свободна практика/ и дигитални номади. Тези номади са фрийлансъри, които обикалят цял свят, докато работят.

Първата им съвместна мащабна инициатива е с международна компания за мобилни разплащания, която има офис в България. Събират 40 души от България, Германия, Бразилия, Ирландия. Преди броени дни приключи друг голям техен проект – лаптопаджийският лагер, наречен CoWorkationCamp. Името съчетава идеята за комбиниране на почивката с ново вдъхновение, докато участниците работят по определен проект (от английски – “coworking + coliving + inspiration + vacation”).

СнимкаЛаптопаджийският лагер е инициатива, която се проведе в Чепеларе в рамките на три седмици през това лято. Тя предоставя споделено работно пространство за хора, които могат да работят от разстояние – разказва Цветелин Андреев. – Повече от 100 души бяха при нас и мога да кажа, че се радвахме на голям интерес. Нещата, които мотивират хората да дойдат, са няколко. На първо място, така те успяват да избягат от жегата в градовете. Освен това, не искат да прекъсват работния процес, а същевременно имат нужда от разнообразяване на ежедневието си. Участниците в лагера знаят, че са дошли както за работа, така и за забавление. Има точно определено време за разтоварване, през останалото работят много усилено.

Лаптопаджийският лагер беше организиран така, че да съвпадне с няколко интересни събития в района – големия фолклорен събор на Рожен, състезанието по колоездене и тичане „Чепеларски търкала” и гайдарското надсвирване в село Гела.

Нашият екип е разработил над 100 предложения за забавления – работилници за местни занаяти, готвене, плетене, свирене на гайда, моделиране с глина, спускане с колела, катерене по въжени линии и още много други.

СнимкаСпоред организаторите, Чепеларе е изключително добро място за такъв вид съчетание на ангажиментите с почивката, защото предлага чист въздух и уникална природа, прохлада и бягство от жегите. През зимата курортът дава възможност за ски туризъм, а разтоварването на пистата е може би най-добрият стимул за бърза и качествена работа.

Беше много хубаво преживяване, забавлявахме се много, за нас се грижеха чудесно – сподели един от участниците в лагера – Марк-Александър Крист от Германия.

Тодор Попов, работещ в една от компаниите, участнички в лагера, сподели: Това е място, на което всеки един от нас може да работи, без да има предразсъдъци за това какво е било в стария офис, каква е била комуникацията там. Затова много по-фокусирано се трудехме върху проблемите, които имаме. И мисля, че резултатите са много позитивни.

След приключването на лагера тримата организатори вече гледат към нови проекти и идеи, към есенния и зимния сезон. Защото всяко време на годината в Чепеларе има своето очарование и е подходящо за сплотяване на работния екип и за интересно организиране на свободното време.

Снимки: coworkation.4epelare.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09