Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По море, въздух и вода ни дебнат сезонните болести

БНР Новини
Снимка: архив

Преди да сме си казали „Довиждане!” с лятото, събираме усърдно последните ярки слънчеви лъчи с надеждата, че те ще ни помогнат да се преборим с грипните вируси, които атакуват организма ни през зимата. Съвсем скоро ще настъпи сезонът за поставяне на противогрипните ваксини, което значи, че изтичат последните дни от лятната ваканция и къпането в солените води на морето ни.

По правило има болести, които се проявяват в зависимост от сезоните. Летните жеги и тази година причиниха страдание сред летовници с по-слаба имунна защита, които бързо попадат в хватката на стомашно-чревните инфекции.Зачестилите оплаквания от летовници, пребивавали на един и същ курорт, не разтревожиха специалистите-епидемиолози. Картината е една и съща по това време всяка година, както в България, така и в другите страни – твърди проф. д-р Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология.

СнимкаЧревните инфекции през по-топлите дни са често срещани заболявания. Няма основания да се твърди, че техен причинител са замърсявания в морето. При изследването на водите, за да се прецени тяхното качество, се търси наличие на определен вид микроорганизми. Ако те са налични във водата, това означава, че има проблем с чистота и контрола в изследвания водоем, което обаче няма връзка с броя на страдащите от чревни инфекции. При нас до момента няма постъпили данни за болни хора, заради това, че са били на курорт.Българите, които пътуват на почивка в чужбина са много добре информирани по отношение на правилата за лична хигиена и ползата от имунизациите. По повод стотиците бежанци, които се насочват от Азия и Африка към Стария континент и някои преминават през България, трябва категорично да кажа, че тези хора не носят рискове от разпространение на болести. Дори обратното, те самите са изложени на риск. Те не носят по-различни зарази от тези, които ние, европейците, имаме. Напълно безпочвено е да се създават страхове, че бежанците, освен тежките си лични проблеми, носят и заразни болести. Разбира се, ако ги оставим при условия, в които не е възможен нормален живот и спазване на нормална хигиена, ги излагаме на същите рискове, на които бихме изложили и нашето население при подобни обстоятелства. Трябва да спрем със спекулациите по тази тема. Нещо повече, тяхното здраве е подложено на риск, защото пътуват малки деца, бременни жени, а и хора с различни хронични заболявания. Преминавайки през приемащите страни, ако не намерят адекватна помощ, те наистина са изложени на висок риск. Във връзка с подготовката на здравни инспектори в България, вече се усеща липсата на достатъчно кадри. В ЕС има специални програми, насочени към кадрите, които имат умения да работят със заразните заболявания. У нас обаче тази професия е непритегателна за младите български медици. Проблемът се задълбочава и е време да се вземат мерки на държавно ниво. Все още имаме работеща система, която трябва да заздравим, за да не се налага след време да я създаваме наново.

Сред основните принципи, провъзгласени от Световната здравна организация за избягване на инфекциите през по-топлите дни, са консумацията на термично обработена храна, както и да не се пие вода от несигурни водоизточници. Когато човек излиза на екскурзиисред природата, е по-добре да носи със себе си бутилирана вода. Във връзка с появата на зараза с бруцелоза при селскостопанските животни в страната, епидемиолозите съветват да се върнем към добрите стари български традиции, според които прясното мляко се изварява до кипване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00