Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните избори интригуват българите още преди кампанията да е започнала

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Започна подаването на документи за регистрация на партии и коалиции за участието в местните избори през октомври. До изборите още има много време, но се случват неща, които интригуват българина още преди още изборната борба да е започнала.

Изглежда местният вот ще бъдат спечелен от управляващата партия ГЕРБ. Сега тя има кметове в 14 областни града, а след изборите се надява да управлява в 16 или дори 18. Защо ли партията остава популярна въпреки амортизацията си от упражняване на централната власт в два мандата? Може би заради неспособността на съперниците й да предложат алтернативи.

На изборите ГЕРБ ще се яви самостоятелно, но някъде ще ползва и подкрепа от ДПС, което на моменти, бидейки опозиция, вече оказа такава. Няма ли съюзите на местно равнище да създадат предпоставки за по-силни такива в централната власт е логичен, но труден за отговор въпрос. ГЕРБ не дава признаци да обръща сериозно внимание на предупрежденията, че който се е съюзявал с ДПС добро не е видял. Самото ДПС няма какво да губи от подкрепа за ГЕРБ, защото ще я оказва извън местата, където има силни позиции и сигурна победа.

Партиите от коалиционният партньор на ГЕРБ в правителството – десният Реформаторски блок, на предишните местни избори се явиха самостоятелно и получиха незначителни резултати. Големият въпрос сега е дали блокът ще участва единно, очаква се коалиционно споразумение между формациите в него, но подписването се бави. Неубедително представяне на реформаторите на местните избори би продължило състоянието на немощ в традиционната десница на България. Немощ на традиционната десница, съчетана с немощ на левицата, означава мощ на определящата се като десноцентристка партия ГЕРБ.

Напоследък се видя, че коалицията Патриотичен фронт, която без да участва в правителството му оказва подкрепа, няма да има единна регистрация за местния вот, а дори на някои места партниращите си в него формации ще се изправят един срещу друг.

Така пред местния вот в страната цари доста неясна и противоречива картина. Освен това, само пет дни преди в ЦИК да започне регистрацията на застъпници на тезите „за” или „против” електронния вот никоя от парламентарните сили, които решиха едновременно с местните избори да се проведе и такова допитване, не е потвърдила дали ще бъде страна по него. Явно политическите сили, които гласуваха за референдума, сега го третират като периферен въпрос и съсредоточават усилия за местния вот. „Хубава работа!”, казва в подобни ситуации българинът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54