„Без мерак нищо не се получава” – Младен Койнаров на 70

Снимка: архив

Младен Койнаров – един от най-красивите гласове на Родопите, днес навършва 70 години. Народният певец е на сцената повече от половин век. Носител е на Сребърна и Златна лира, присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Споделя, че най-големият подарък са успехите на неговите ученици от школата по народно пеене в Смолян.

Надарен от природата с тембрист и мощен глас, Младен Койнаров го владее великолепно. Подбира песните си не само заради красивите мелодии, държи текстовете също да са хубави и смислени. Извайва музикалните образи с професионализъм и човешка топлота. Героите, за които разказва, сякаш оживяват пред слушателя. Поне през всеки, който съумее да се справи с родопския диалект – нелека задача за повечето българи. Но дори да не разбирате езика, със сигурност ще усетите очарованието на фолклора от този край на България.

Започнах през 1963 г., на Втория републикански фестивал – спомня си певецът. – Тогава получих първото си отличие. Скоро след това трябваше да отида в казармата. В ансамбъл „Родопа” постъпих през 1970 г. Оттогава съм член на артистичния колектив. Макар че на практика съм пенсионер от известно време, продължавам да се изявявам като солист. През 2000 г. основах школа към читалище „Кирил Маджаров” в Смолян. Как подбирам децата? Първо трябва да имат талант и добра музикална памет. Но меракът също е важен. Без мерак нищо не се получава. Виждал съм много надарени певци, които не работят и не развиват природните си дадености. Малките певци идват при мен на 4-5-годишна възраст. Безценни помощници в работата ми са родители, баби и дядовци. Благодарение на тях успявам да изградя навици у децата. Досега съм подготвил седем деца за Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. А първият ми ученик вече завърши Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Представяте ли си!

Докато изгражда репертоара си, Младен Койнаров сам издирва песните, които по-късно включва в програмите на „Родопа“, записва за БНТ и БНР. Има издадени грамофонни плочи и компактдискове. През 1978 г. печели втора награда на радиоконкурса за народна музика Prix de folklore в Братислава. Изнесъл е стотици концерти у нас и в различни страни по света

Песните си Младен Койнаров изпълнява в съпровод на известните гайдари Георги Мусорлиев и Петър Янев, оркестъра на Ансамбъл „Родопа“. А също и в сътрудничество с диригентите Лазарин Кисьов, Добрин Панайотов, Иван Топалов, Коста Колев.

Щастлив съм, че младите хора продължават традицията. Щастлив съм, че опитът ми дава възможност да градя бъдещето на талантливите деца на Родопа – казва в заключение Младен Койнаров.

Още от рубриката

Различни поколения български звезди на 50-ите “Софийски музикални седмици”

Юбилейният петдесети международен фестивал “Софийски музикални седмици” ще даде сцена на многобройните български музиканти, живещи зад граница и вече утвърдени по света, но и на младите, които в момента си проправят път със своя талант. На 23 май,..

публикувано на 22.05.19 в 13:01

Ваня Монева: Щастливи сме, че нашето послание достига до публиката

Създаден през 2002 г. „Пасхалният фестивал“ в Москва е един от най-значимите музикални форуми в световен мащаб. Инициативата за основаването му е на известния руски диригент Валерий Гергиев – директор на Мариинския театър и художествен ръководител..

публикувано на 15.05.19 в 14:24

Марио Ангелов: „Музика за пиано” е прелюдия към предстоящия концерт на СО на БНР

„Музика за пиано” е заглавието на програмата, която Марио Ангелов представя на 12 май, в Първо студио на БНР. Ще прозвучат произведения от Алфред Шнитке, Й. С. Бах, Хайдн, Моцарт и Бетовен. Пианист в Симфоничния оркестър на БНР близо три..

публикувано на 10.05.19 в 12:28