Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото в България „слънчево зарядно” заработи във Варна

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Какво е това?”, „Как се използва?”, „Колко време ще остане тук?” Това са въпросите, на които напоследък постоянно отговаря 29-годишният инженер Стефан Стефанов. Какво предизвиква интереса на хората? Това е създаденото от него първо и засега единствено в България зарядно устройство за телефони и таблети, работещо със слънчеви батерии. То дава възможност на всеки, който посети центъра на Варна, да седне, да си почине, безплатно да зареди мобилното си устройство или просто да използва Wi-Fi и Интернет, също абсолютно безплатно.

СнимкаТова е първият ми подобен обществен проект, това е проект с безвъзмездна цел. Видях в чужбина такива неща и реших, че е хубаво да има такова съоръжение и в България – разказва за идеята си Стефан Стефанов. – То е предназначено просто за културно-информационно-образователна дейност, да видят хората алтернативи за използване на слънчевата енергия. През 2012 година спечелих първия конкурс на екосдружението „За Земята” – „Направи си сам”, което ми показа, че явно има интерес към такава идея.

Конкурсът има за цел да покаже как с малко усилия, скромна финансова помощ и блестяща идея всеки може да промени мястото, в което живее и да вдъхнови хората за още по-смели зелени промени. Проектът на Стефан заедно с още два печели гласовете на журито сред други 70 проекта, и макар че заради бюрократични спънки е реализиран едва 2,5 години по-късно, „слънчевото зарядно” вече е факт.

Съоръжението е високо 5,5 метра, като има двуметрова полусфера от обръчи в горния си край, на която са закачени и слънчевите панели – описва конструкцията инженер Стефанов. – Надолу корпусът е по-тънък и е облицован с неръждаема стомана. Сложено е върху фундамент, предоставен безвъзмездно от община Варна за период от 3 години, който е няколко метра дълъг, където са разположени пейките за сядане.

Помислено е и за удобството на хората с увреждания. От страната, най-близка до зарядното, е осигурен достъп за инвалидни колички, за да могат и тези хора да стигат до него максимално лесно и без затруднения. За да е безопасна за хората, здрава и устойчива на вятъра, конструкцията е пресметната от проектант. Формата и дизайнът на съоръжението са направени от известен варненски архитект, а детайлите са доработвани от Стефан и негови приятели на доброволни начала.

СнимкаВърху „слънчевото зарядно” има информационна табела с описание на проекта и имената на участниците в него, а също така инструкции на три езика – български, руски и английски. Всъщност, то е лесно за употреба. Корпусът му е шестоъгълник. На всяка от страните има по един micro-USB кабел, по един USB порт за включване на собствен нестандартен кабел и по един голям светодиод. Ако светодиодът свети в зелено, значи кабелът и портът са готови за действие. Всичките USBпортове са самостоятелни. Това означава, че дори при лошо време, дъжд или сняг да се случи нещо с един от тях, останалите ще продължат да работят. Вечер и през нощта допълнително осветление няма, защото идеята е съоръжението да работи изцяло на слънчева енергия. Има и моментна подсветка, която се включва през определен период от време в различни цветове и благодарение на нея зарядното се вижда отдалеч.

Стефан Стефанов нарича слънчевото зарядно „социален експеримент”. Защо?

Нарекох го така, за да видя, дали обществото ни е дорасло до такъв проект и дали той ще оцелее – такова съоръжение, поставено на публично място, неохраняемо. Мисля, че хората ще го оценят и никой няма да вандалства върху него. Впоследствие могат да се направят много такива проекти – безплатни компютри с интернет на улицата и т.н., но ако те не оцеляват – няма смисъл.

Стефан Стефанов е от София, но избира Варна за първото си зарядно, защото по това време живее в този град, освен това смята, че във Варна, като туристически център, повече хора, в това число и чужденци, ще могат да видят, използват и оценят едно такова устройство. Но също така признава, че в София, за разлика от Варна, има десетки подходящи места за разполагане на подобно „слънчево зарядно".

Такова устройство може да се разположи предимно по паркове и някъде, където има сянка, защото самото то не предлага сянка. Не може да се сложи в центъра на площад, защото трябва да седнеш на пек и никой няма да го ползва, неудобно е. В София по краищата на града има паркове, които са много посещавани, и там също може да се разположи такова устройство. Панелите са много мощни, те за кратко време могат да заредят батерията достатъчно, така че то да работи постоянно. Няма проблем да има дървета около него и да не бъде огрявано от слънцето цял ден.

СнимкаВсяко начало е трудно. Така е и с реализацията на добрите идеи. В момента младият инженер търси спонсори, за да направи още такива проекти – не само в столицата, но и в други градове. Всичко зависи от интереса на хората. Най-много той ще разчита на европейски проекти и сайтове за масово финансиране:

Това са сайтове, в които хора разглеждат различни проекти, било то за електроника, книги, филми, за каквото и да е. Ако им допадне – превеждат лев, два, три, пет, кой колкото иска. Тези пари не са дарениe, срещу тях се предлагат награди. Ако човек пише книга – предлага копие от книгата при преведена сума над посочения размер, ако прави филм – предлага копие от филма. Поради естеството на моя проект аз не мога да предложа физически награди. Но мога да предложа името на човека, който е дал пари, да е изписано в корпуса на зарядното, мога да предложа (понеже има подсветка), да светна в някакъв определен цвят за няколко минути в денонощието картичка с неговото име – споделя идеите си Стефан Стефанов.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45