Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна хроника

БНР Новини
Снимка: www.operasofia.bg

Турне на българската опера в Словения, Германия и Япония

Мащабно турне предприе Софийската опера в Европа и Страната на изгряващото слънце. Първата й спирка е в Любляна, където с творбата на Вагнер „Тристан и Изолда” тя ще вземе участие в 63-ото издание на един от най-престижните фестивали в света. На 4-и септември Националната ни опера се представя на феста заедно с Мариинския театър от Санкт Петербург с диригент Валерий Гергиев, Израелската филхармония под палката на големия Зубин Мета и Националната опера на Пекин. Участието ни е част от Дните на София в Любляна, които се организират със съдействието на Софийска община. Походът на Софийската опера продължава със следващото голямо предизвикателство – българи показват Вагнер в родината му, и то в мястото, свързано с големия благодетел на композитора – странния и влюбен в изкуството крал Людвиг II. В немския град Фюсен от 12 до 19 септември, в продължение на пет дни, където се издига приказният замък Нойшвайнщайн, български певци ще завладеят сцената на намиращия се там фестивален театър с 1360 места. Всичко това е плод на сключен договор за уникално турне на Софийската опера с представяне на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” в четири вечери. Идеята е на директора на трупата и режисьор на спектаклите академик Пламен Карталов и се случва в годината, в която отбелязваме 125 години оперна традиция у нас. Третата дестинация от мащабния гастрол на Националната опера е далечна Япония, където българското изкуство се радва на особено внимание. За шести път тя е поканена в Страната на изгряващото слънце. От 5 до 22 октомври тя ще покаже девет спектакъла. Взискателната местна публика ще види българския прочит на шедьоврите „Турандот” и „Княз Игор” в градовете Токио, Хиото, Фукуоко, Фукци, Нагоя и Михара. Диригент и на двете опери е Григор Паликаров, а режисьор е Пламен Карталов.

Снимка: БУЛФОТО

Самуел Финци с награда за най-добър немски актьор

Самуел Финци, син на големия български актьор Ицко Финци, е обявен за най-добър немски актьор. Отличието е за ролята му на Владимир в пиесата на Самюъл Бекет „В Очакване на Годо” на Дойчес театър в Берлин. Режисьор на пиесата е пак българин – Иван Пантелеев. Наградата се присъжда всяка година след специална анкета, която списание „Театърът днес” организира сред 42 известни критици и журналисти. Изборът на Самуел Финци го прави актьор на годината в немскоезичните страни.

Снимка

Варна в плен на анимацията

Над 90 творби от 33 страни са събрани в XI издание на Световния фестивал на анимационния филм, който се провежда във Варна. Домакин на събитието е Фестивалният и конгресен център. Форумът ще се проведе от 9 до 13 септември. Със специални прояви ще бъдат представени творци от България, Литва и Япония. Литовската и японската програми са придружени от лекции за историята на националното им кино и анимация.

Снимка: БГНЕС

Национални есенни изложби в Пловдив

Девет български автори, работещи в страната и чужбина, показват своите творби в Националните есенни изложби в Пловдив. Всяка година кураторският проект за събитието представя тенденциите в съвременното българско изкуство, като избира конкретна тема. През 2015 г. това е „Ан пасан” („En passant”), което в превод от френски означава „Мимоходом”. В това издание продължава концепцията от предходните две години в Националните есенни изложби да се представят автори със съвременен подход, със силно професионално присъствие на художествената сцена, млади и активно работещи в България и зад граница. Събитието е част от програмата на Есенния салон на изкуствата в Пловдив.

Редактор: Венета Павлова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14