Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газови амбиции и проектна немощ

БНР Новини
Заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович и премиерът Бойко Борисов демонстрираха добро настроение на енергийния форум в София, но проблемите пред реализацията на газовите проекти остават нерешени.
Снимка: БГНЕС

Три от общо 7 проекта в областта на преноса на газ на територията на България са съгласувани с ЕК – това коментира заместник-председателят на комисията Марош Шефчович по време на конференция в София, посветена на  енергийната сигурност и инфраструктура в Югоизточна Европа. Трите проекта са за изграждане на интерконекторни връзки със Сърбия, Гърция и Румъния.

Въпреки своята значимост,  те се движат с подчертано забавяне. Остават около 30 км. на наша територия по връзката с Румъния. Шеста година не можем да реализираме интерконектора с Гърция и нямаме работещи реверсни (двупосочни) връзки поради липса на софтуер, макар че те са задължителни в рамките на ЕС, коментира енергийният експерт Илиян Василев. А изграждането на интерконектора със Сърбия стартира сега.


Червената нишка в изказванията на българските политици, от друга страна, беше идеята България да стане енергиен център в Европа чрез газов хъб до Варна и участието в „Южен поток“.

Очевидното несъответствие между политическите изказвания и техническия капацитет, както и уменията да се управляват малки проекти, поставя под съмнение амбициозните планове. Искаме да изминем километри с една крачка, но не правим дребни неща, които са естествени и логични, коментира разминаването между цели и възможности Василев.

Проектите, които изискват милиарди финансиране, се лансират като важни и блокират използването на преносната мрежа. Според енергийния експерт, у нас не е транзитиран и 1 куб. метър друг, освен руски газ, защото транзитната ни система е блокирана с ексклузивни договори с Русия. Същото важи и за преносната ни мрежа. Има заявки за транзити през нашата територия, които не се удовлетворяват. Исканите количествата, според Василев, са достатъчни, за да дадат самочувствие на страната ни, че е в състояние да диверсифицира транзита.

Той коментира още, че конкурентните доставки са накарали „Газпром“ да свали цената за България вече четвърто тримесечие до 213 долара/1000 куб.м, а не обвързаността с руския стратегически проект „Южен поток“. 

Политиката е без значение, когато има конкуренция, категоричен е Илиян Василев. Освен по-малките, но не маловажни проекти за газови връзки, има и дългосрочни международни проекти с голямо стратегическо значение.

Такива са „Южен поток“ и „Набуко“. Обръщам внимание особено на „Набуко“ , защото с падането на санкциите срещу Иран, доставките на газ от тази страна също ще са възможни. Този проект вече е съгласуван, има разрешения, което ще скъси с около година сроковете за подготовка.

Двата проекта обаче са конкурентни, а България не може да избере твърдо дали се стреми към по-голяма самостоятелност в доставките на газ или към по-тясна обвързаност с Русия.

В рамките на конференцията премиерът Бойко Борисов потвърди, че работата по „Южен поток“ у нас продължава, а енергийният министър Теменужка Петкова подчерта, че дружеството все още изплаща високи заплати. Според Илиян Василев, на този етап за Русия е по-удобно да поддържа проекта, отколкото да го спре:

За да прекрати този проект, руската страна първо трябва да прекрати междудържавното споразумение, а това е трудно решение. „Газпром“ вече има купени и складирани тръби, а в капитала на дружеството „Южен поток България“ са апортирани около 500-600 млн. евро. Една група хора получават добри пари и на политическо равнище изглежда се преценява, че е добре компанията да се държи в готовност. В случай, че покрай „Северен поток-2“ и другите стратегически съглашения, които „Газпром“ се надява да постигне с Брюксел, се допусне възобновяване на „Южен поток“, макар и с по-малък обем.

Тези стратегически цели на руската компания обаче струват немалко средства на българския данъкоплатец, а правителството така и няма воля да намали разходите по проекта. Върху „Южен поток“ се надгражда и  друг не по-малко рисков, но затова пък имиджов проект за газов хъб край Варна, към който особени пристрастия проявява премиерът Борисов. Хъбът изплува в изказването на премиера по време на газовата конференция като решение на проблемите между България, Русия и ЕК. Проектът е на стойност около 2 млрд. евро и по думите на Василев представлява версия на разширението на газохранилището в Чирен, за което са необходими под 100 млн. евро, но така и пари няма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00