Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Кубрат се обновява с европейски проекти

БНР Новини
Снимка: Шевкие Чакър

Където и да ида под небето,
и в най-красивия и шумен град,
като усмивка и сълза в сърцето,
пътува с мене тихият Кубрат.

Така голямата българска певица Лили Иванова пее за „градчето малко, дето съм родена, със името на страшен хан, велик!” Днес, благодарение на европейските проекти, градът е на път да промени своя облик. Пречиствателната станция, канализационната и водопроводната мрежа, изградени с 34 млн. лева, са вече в експлоатация. Как тези придобивки променят живота на гражданите?

СнимкаНа този въпрос отговоря инж. Стоян Пенев – шеф на Дирекция „Териториално и селищно устройство, земеделие, търговия, опазване на околната среда, инвестиционни дейности и европейски проекти” в община Кубрат:

Първо, с качеството на питейната вода, тъй като досега тръбите бяха основно етернитови и малка част стоманени. С подмяната им и ограничаването на авариите гражданите вече могат да ползват вода, която не е замърсена и е с много добри питейни качества.

СнимкаПрез месец октомври ще бъде открита и модерна спортна зала. Инж. Пенев споделя с вълнение:

Това е мечта на много кубратчани, тъй като имаме много добре развит хандбален клуб със състезатели във всички възрастови групи – от най-малките до мъжката група. Единствената спирачка за развитието на този спорт беше липсата на зала. Сега сме на път тази мечта да се реализира. Вече сме на финалната права. Залата ще има 500 седящи места, игрище, което позволява освен хандбал да се практикуват и други спортове, да се провеждат и различни първенства.

СнимкаНовите и модерни спортни площадки привличат вниманието на гостите на града, защото и те са част от европейския му облик:

Спортните площадки, които изградихме, са по програмата „Региони в растеж” – продължава инж. Пенев. – Имаме  площадка с фитнес уреди и друга – с вратички за мини футбол, с кошове за баскетбол. Осигурено е и осветление, което позволява тук да се спортува до късните часове. Тези спортни съоръжения обслужват кварталите, където е съсредоточено младото население на град Кубрат и там масово може да се спортува. Благодарение на този проект обновихме площадките и в двете градски детски градини, и в детската ясла.

СнимкаГордостта на град Кубрат е и градският парк, носещ името на побратимения шведски град Омол. Тук се срещат редки видове дървета като гинко билоба, див рожков, ливански кедър, черна мура и др.

Инж. Пенев споделя, че в рамките на ПРСР от новия програмен период Кубрат ще кандидатства с проект за обновяване на градския център, пешеходната зона, централната градинка. Така ще стане по-привлекателен и за своите граждани, и за туристите.

Снимки: Шевкие Чакър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35