Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал „Жълтите павета“ и испанското влияние в джаза и уърлд музиката

БНР Новини
Снимка: paveta.bg

Жълтите павета – за някои това е историческата керамична настилка, покрила няколко централни улици на столицата ни през 1907-1908 г. За други паветата символизират „сърцето на София“. И това не е случайно. Внос от Австро-Унгария, жълтите блокчета се появяват почти едновременно със сградата на Народния театър „Иван Вазов“, Централните хали, катедралния храм „Св. Александър Невски“ и др. В театъра „Българска армия“, на метри от зоната с жълтите павета се провежда един относително млад музикален фестивал със същото име. На 9 и 10 октомври предстои второто му издание. Основен акцент тази година е испанското влияние в джаза, етно и уърлд музиката.

Организатор на събитието е Иван Минчев, който представя програмата:


Участниците са подбрани от артистичния директор Теодосий Спасов, който наскоро беше обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир“. Когато е обмислял програмата, той едва ли е предполагал, че ще бъде удостоен с това почетно звание, но е направил много интересна мозайка от различни по произход и заряд изпълнители, събрали в творчеството си много и различни култури.
Едмар Кастанеда
Първата вечер свири Едмар Кастанеда трио.
Музикантите са от Колумбия, Чили и САЩ. Колумбиецът Едмар е арфист – необичаен и рядък за джаза тембър. Само на 36 години е, но вече е успял да утвърди арфата като основен инструмент във формациите, в които свири. В неговите ръце понякога тя звучи като ударен инструмент, прави оригинални импровизации. Заедно с него е американският саксофонист Шломо Коен и барабанистът Родриго Вилалон от Чили.

Отново на 9 октомври е концертът на формацията Martinez Brothers & Hristo Yotsov Project. Независимо от своя испански произход, братята Мигел и Хуан живеят в Холандия, където са сред най-търсените музиканти. И двамата са саксофонисти. От години имат общи идеи с известния наш барабанист проф. Йоцов. На сцената с тях ще бъдат холандският пианист Роб ван Бавел и контрабасистът Веселин Веселинов Еко. Оригинален кубински цвят, но с лек европейски нюанс ще внесе Ramon Valle Trio Cuba & Elsa Valle.

Рамон Вайе
Рамон Вайе е пианист, считат го за един от наследниците на Чучо Валдес. Завършил е консерваторията в Хавана, живее в Европа. Издал е три албума. Почти няма престижен световен фестивал, в който да не е участвал. Да споменем само фестивала в Монтрьо, North Sea Festival, London Jazz Festival .

Може би най-атрактивното име в афиша е Давид Пеня Дорантес. Шанс е, че имат общ проект с Теодосий и благодарение на това отново е у нас. Заедно са изнесли над десет концерта в Испания и други европейски страни. Албумът му Sin Muros („Без стени“), издаден през 2012 г. е изчерпан за три дни и все още е голяма рядкост. Известен е и фактът, че той участва във филма „Фламенко, фламенко“ на Карлос Саура. Част от групата е невероятната танцьорка на фламенко Леонор Леал.

Предвидени са и джем сешъни. Те са след фестивалната програма, на сцената в клуб „Максим“. Първата вечер основна група е Георги Петров трио, а втората Милен Кукошаров квартет. Според организаторите, всички артисти от програмата ще вземат участие. И една наистина важна информация за младите български музиканти в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София ще се проведат два майсторски класа. Единият, ръководен от Рамон Вайе е на 9 октомври, петък, от 16 ч. По същото време, но в неделя, 11 октомври е майсторският клас на Едмар Кастанеда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05