Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаудия Кардинале очарова зрителите в български филм

БНР Новини
Клаудия Кардинале и режисьорът Борис Десподов на премиерата на филма.
Снимка: БУЛФОТО

На 7 октомври в София се състоя премиерата на филма „Имало едно време един уестърн”. Лентата е дебют в игралното кино за режисьора Борис  Десподов. Той е известен с документалния си филм „Коридор №8" и с анимационния "Три сестри и Андрей", отличени с български и множество международни награди. Първоначалното намерение било филмът да бъде документален. Ровейки в интернет, Борис попада на мястото, в което преди години е сниман филмът на Серджо Леоне „Имало едно време на Запад“ (Once Upon aTime in the West), в който навремето играе Клаудия Кардинале. А мястото е с невероятна, сюрреалистична природа – в пустинята Табернас, Южна Испания.

Това, което открих,  е, че местните хора там все още живеят между реалността и фикцията. Т.е., те продължават да се възприемат като каубои – разказва Десподов. Заедно с оператора Джими Гимферер той отива там.  И двамата решават, че си заслужава да се направи филм за това място. Изпълнителният продуцент на филма Красимир Иванов пък ги свързва с Клаудия Кардинале. Още на следващия ден те се срещат с нея, разказват й за проекта. И тя приема да участва. Играе себе си – в 140-я си филм.

Беше наистина великолепно, защото в „Имало едно време на Запад” аз бях единствената жена и да се върна по тези места 40 години по-късно беше прекрасно – споделя актрисата.

Сюжетът многократно се променяше – посочва режисьорът. – Първо, това място беше впечатляващо. И тези хора нямат идентичността на съвременния живот, а носят характера на героите, които са изиграли във филмите. В началото имах идеята за една млада българка, която бяга от миналото си (преследва я садистичен съпруг). Тя тръгва да си търси късмета, отива на това място и се среща с Клаудия Кардинале. Почти в целия филм има много импровизация, включително от актьорите, всички импровизирахме. Това е за мен едно от най-интересните неща в киното – да усещаш промяната у хората, с които работиш. Те могат да ти дадат предложения, които са по-добри от това, които можеш да им предложиш. Това е смисълът на киното – да бъде колективно изкуство, и човек да работи с хора, които умеят повече от него, защото те могат да те насочат към неща, които ти не можеш да измислиш.

Ще добавим, че днес Клаудия Кардинале  има срещи с министъра на културата Вежди Рашидов и с проф.Любомир Халачев,  ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Академията ще я удостои с почетната степен „Доктор хонорис кауза”. Голямата актриса ще има отворен клас със студентите от НАТФИЗ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14