Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Кризите могат да се решават само чрез интеграция и сътрудничество

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Всички кризи, с които се сблъскваме в Европа, могат да бъдат решени само с общ европейски подход, само заедно, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си при откриването в София на срещата на високо равнище „Нови визии за партньорство и съседство в Европа“. Двудневният форум е под патронажа на държавния глава и се организира от фондацията „Център за политически диалог Петър Стоянов“ и Международния център „Низами Ганджави“. Той събра настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона, които обсъждат мерки за справяне с миграционния натиск и произтичащите икономически, политически, хуманитарни въпроси.

Миграция, тероризъм, икономическа и политическа нестабилност – това са предизвикателствата, пред които е изправена Европа, заяви президентът Плевнелиев.

Нестихващите конфликти в Сирия, Близкия изток и Северна Африка застрашават живота на милиони хора. Влошаващата се хуманитарна ситуация в няколко конфликтни зони принуждава милиони хора да напуснат домовете си, да опаковат живота си в куфар и да поемат по опасния и в някои случаи смъртоносен път към спасението. Стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот.

Издигането на граници и огради е временно решение, заяви държавният глава и подчерта, че ЕС действа срещу себе си.

С всяко парче нова ограда, взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, срещу собствените си ценности и идентичност.

Росен Плевнелиев даде пример с функционирането на Шенгенското пространство като барометър за състоянието на съюза.

Шенген е мечтата за Европа без граници. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад „желязната завеса“ преди 25 години. Днес обаче някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген. Шенген днес е поставен в опасност.

Държавният глава посочи, че е необходима е борба с причините, а не с последиците и предложи в ООН да бъде създадена система за ранно идентифициране на кризи с цел опазване на законността и правата на човека.

Президентът Плевнелиев е убеден, че терористите ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция, но предупреди:

Идеологията на терористите не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Тероризмът няма религия. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните.

След украинския конфликт светът се намира в състояние на „студен мир“. Има замразени конфликти и замразени държави, какъвто е случаят с Украйна, заяви държавният глава и подчерта, че Балканите са мястото, където Европа трябва да покаже, че си е научила урока от украинската криза – факторът, който промени геополитическия баланс на нашия континент. Според Росен Плевнелиев Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси, а това може да доведе до нестабилност.

Президентът на Македония Георге Иванов акцентира върху проблема с бежанците и отношението на Европа. Като посочи, че „желязната завеса“, разделяла Европа, не издържа и половин век, той отбеляза:

За съжаление Европа не издържа и 30 години без изграждане на огради. Физическите огради, които сега изникват в Европа, произлизат от умствените бариери, предразсъдъците, ксенофобията, страха от различността.

Президентът на Македония открои важността на солидарността към по-слабите, немощните и угнетените.

За солидарност с бежанците и то не абстрактна, а в конкретни измерения, призова също Вайра Вике-Фрайберга – президент (1999-2007) на Латвия и съпредседател на Международния център „Низами Ганджави“. По думите й в момента Европа е в период, в който преосмисляме кои са онези силни основи, на които сме стъпили, и как да ги запазим. Европа трябва да помни своята история и корените си, а това включва и теми като тази как да приемеш бежанец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00