Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите приюти за реинтеграция на жертвите на трафик са вече факт

Снимка: архив

Улисани в горещата тема за бежанското цунами, което заплашва да залее Европа, изтикваме от фокуса на вниманието си други не по-малко съществени проблеми, които ни засягат директно. Един такъв е проблемът с трафика на хора. През седмицата се случи нещо съществено по този въпрос, един вид премиера. Националната комисия за борба с трафика на хора и Община Бургас подписаха договор за ползването на два имота за настаняване и реинтеграция на жертви на трафик. По този повод в Бургас бе вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която е и председател на комисията. Тя обясни, че създаването на жилища за последваща реинтеграция след първоначалната грижа за тях в кризисните центрове на комисията се прави за първи път в България.

Според вицепремиера, българските власти категорично не трябват да отслабват вниманието си към борбата с трафика на хора и превенцията за българските жертви, именно защото те могат да останат незабелязани в големия поток бежанци в Европа в момента. Каналджийството и трафикът на хора са две различни престъпления, които не бива да се бъркат. Трафикът на български граждани е съществуващ проблем, той е идентифициран и българските власти имат сили и средства да се справят с него, смята вицепремиерът. Ключово за борбата с трафика е взаимодействието между различните власти. Добър пример е добрата координация между прокуратурата, ГДБОП, гранична полиция и комисията за борба с трафика. Това сътрудничество именно в Бургас дава много добри резултати и се вижда не само от създаването на първите защитени жилища, но и от големия брой осъдителни присъди. Според статистиката, броят на идентифицираните жертви за първите девет месеца на 2015 г. – 61, е по-голям от този за цялата 2014 г. Една от целите на създаваните защитени жилища, е жертвите да се чувстват спокойни и да дават качествени показания, за да може те да доведат до ефективни присъди срещу трафикантите. Двете най-чести престъпления са сексуалната експлоатация и продажбата на новородени.

Дори само това да беше, е предостатъчно, за да се противодейства с цялата мощ на институциите и закона. Инак приютите за реинтеграция на жертвите на трафик са нещо добро, но по-добре да нямаше нужда от тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30