Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастас Наумов – „Народната музика е моята академия“

Снимка: архив
Творец, фолклорист и диригент, Анастас Наумов беше посветил живота си на народната музика в нейния автентичен вид и сценичното й пресъздаване. Отиде си преди няколко месеца, на 87-годишна възраст. Остави богато наследство от авторски обработки и музика на фолклорна основа. Той има изключително голяма заслуга за огромната съкровищница от записи на народна музика във фонда на Българското национално радио.

Роден на 27 януари 1928 година в град Варна, Анастас Наумов произхожда от стар възрожденски род. Дядо му е свещеник и апостол на Илинденското въстание. На него Анастас Наумов посвещава оркестровата си творба „Комитско хоро“. От ранна детска възраст свири на цигулка. Талантът му го отвежда в Музикалното училище, при Христина Стоянова, която изгражда у малкия музикант вкус към всички жанрове. Естествено продължение на професионалното му развитие е образованието в Музикалната академия. Както самият той споделя, професионалният му и творчески път започва при постъпването на работа в Музикалния отдел на Радио София. Композиторът казва: Като млад човек, бях се насочил към забавната песен, тогава наричана „естрадна, а също – към хоровата музика. Може би бях мотивиран и от факта, че най-напред постъпих като редактор в редакция „Хорова музика, но съдбата ми помогна да се ориентирам истински към творчество на основата на българския фолклор, след като преминах на работа в редакция „Народна музика в Радиото.

По онова време Наумов има само теоретична подготовка от Музикалната академия и обучението при проф. Стоян Джуджев. За него работата в редакция „Народна музика“ на БНР е съвсем нова територия.

Основната му задача там е да продуцира записи на фолклорна музика, изпълнявана от певци и инструменталисти, фолклорни групи и самодейни народни хорове и ансамбли, които се създават по това време, по примера на Фолклорния ансамбъл „Филип Кутев“.

По този повод композиторът споделя: Личните ми контакти с народните изпълнители станаха причина да заобичам фолклора и той стана моя съдба – основа на моето творчество.

В началото на 1962 година Анастас Наумов получава предложение да отиде в Сливен за няколко години, за да създаде Ансамбъла за народни песни и танци. След шест месеца усилена работа, съставът прави своята премиера.

Работата ми с този ансамбъл беше за мене истинска школа за български фолклор, казва Анастас Наумов. – Това беше лаборатория, в която аз обучавах изпълнителите, в същото време и аз се учех от тях. След четири години в Сливен, изпълнени с много работа, много концерти и фестивали и отделни участия Анастас Наумов се връща на работа в Радиото като завеждащ редакция „Народна музика“.

През годините работа Анастас Наумов записва и обработва музика за солисти като Вълкана Стоянова, Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Олга Борисова, Стайка Гьокова, Ева Георгиева, Добра Савова, дуетът Кремена Станчева и Василка Андонова, Илия Аргиров, Марин Иванов, Димка Владимирова, Георги Чилингиров, кавалджиите Цвятко Благоев и Стоян Величков, гайдарите Костадин Варимезов и Никола Атанасов и много, много други. В този период Анастас Наумов пише най-добрите си хорови песни и оркестрови пиеси за „Мистерия на българските гласове“ и за виртуозния народен оркестър на БНР.Именитият композитор има над две хиляди авторски песни и обработки на народни песни за солисти с оркестър, акапелни и ансамблови песни и оркестрови пиеси, които са неизменна част от репертоара на фолклорните състави и до днес.
Остави толкова много прекрасна музика, че името му ще звучи от сцената още дълги години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05