Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърница пази неповторимия вкус на родопския кашкавал

БНР Новини
Снимка: Шевкие Чакър

Семейството на Исмаил Караджов от китното родопско градче Сърница  ревниво пази традициите и вкуса на родопския кашкавал.

Как се е родила идеята за създаване на семейна мандра?


Нашето населено място се намира в сърцето на Родопите. Въздухът е кристално чист, животните се хранят само с чиста трева и има много качествено мляко. Идеята за производство на родопски кашкавал се възроди, след като една гръцка фирма, която беше проучила, че в Родопите има много качествена суровина, закупи във Велинград бившата мандра на Сердика и ме помоли да им изкупувам мляко от региона. Става дума за 2001-2002 година – разказва Исмаил Караджов. – Докато изкупуваме млякото един наш роднина, който едно време е произвеждал кашкавал и сирене по стар традиционен начин – на ръка, започна да прави кашкавал за нас. Установихме, че млекопроизводителите имат интерес към нашия кашкавал – традиционния, чистия. И така започнахме малко по малко да правим кашкавал на ръка. Това продължи няколко години.

Какви млечни продукти произвеждате?

Кашкавал, масло и извара. Имаме три цеха, в които произвеждаме тези три продукта. Сега разширяваме мандрата за производство на бяло саламурено сирене, кисело мляко, прясно мляко и топено сирене. Целта ни е продуктите ни да бъдат сто процента чисти и произведени с мляко от региона. Не изкупуваме мляко от други места, защото качеството пада.

А на какво се дължи необикновеният вкус на техния кашкавал? Отговорът е, че за вкуса допринася най-вече млякото. Тъй като районът на Сърница е екологично чист, а и животните тук не се хранят с фуражи. Като суровина се използва първа категория мляко. Другият важен момент е маята. В мандрата се работи със закваска на растителна основа и българска млечна култура. Освен това хигиената е безупречна.

Какъв е приносът на европейските проекти?

В началото не бяхме чували за евпропейски проекти, но ако не бяха европейските субсидии, нямаше да можем да стигнем дотук, щяхме да забуксуваме, да се уплашим и може би да се откажем. Машините са много скъпи и без средства от европейските фондове не може да си ги позволим. Ако не бяха средствата по европейски проекти, нямаше да стигнем дотук. Те ни помагат много.

А какво ще кажете за конкуренцията? Собственикът на мандрата отговаря с усмивка:

С конкуренцията се справяме, защото продуктът ни е много качествен. Даже бих казал, че нямаме конкуренция. Формулата е – добро качество и висока цена. Ако качеството е ниско и цената е ниска, тогава може да говорим за конкуренция. Нашите кашкавали са едни от най-скъпите, но наблягаме на качеството и така се спасяваме от конкуренцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25