Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентатите в Париж ускориха мерки срещу радикализацията и ислямизма

Снимка: БГНЕС

През изтеклата седмица, само два дни след атентатите в Париж, отнели живота на над 130 души, правителството публикува за обществени консултации актуализиран вариант на Стратегия за противодействие на радикализацията на тероризма в периода 2015-2020 г. Както и първият вариант на документа, публикуван през август, проектът отчита, че заплахата от тероризъм е по-висока, отколкото преди бомбения атентат на летището в Бургас през 2012 г. Според авторите, сега най-съществените рискове и заплахи за България са свързани с вероятността отделни членове на обществото или пък чужди граждани да станат съпричастни към осъществяването на терористична дейност. Застрашеността на някои общности в България от радикални религиозни или други идеологии се увеличава от тяхната „крайната бедност и социална изолация“. Рискови фактори за средата за сигурност са и достъпността, най-вече в интернет, на радикалната пропаганда, подтикваща към тероризъм, както и възможността от провокиране на антиислямски и ксенофобски настроения. И докато терористичните и екстремистки формирования имат организационна структура, която ги прави много гъвкави и адаптивни, „йерархичната структура на службите за сигурност и обществен ред затруднява понякога бързината и оперативността на реакцията за противодействие”, отчита документът. Потенциални външни фактори за радикализация в България са наличието на голям брой европейски бойци в състава на различните екстремистки и терористични формирования и тяхното транзитно преминаване през страната. Рискови фактори са също мигрантската вълна към Европа и обучението на българи в задгранични религиозни образователни центрове, където се проповядва екстремистка идеология. С оглед на превенцията правителствените експерти предлагат изграждане на система за ранно сигнализиране при прояви на радикализация. Предвижда се и създаване на механизъм за взаимодействие на правоохранителните органи и специалните служби с медиите, лидерите на религиозни и етнически общности и НПО за адекватна медийна политика в противодействие на радикалните идеи и прояви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54