Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои второто издание на „Годишните фолклорни награди“

Снимка: gfn.bg

„Годишни фолклорни награди“ е интернет класация за народни изпълнители от различни области на традиционното ни изкуство. Номинациите се правят от екип специалисти, подбрани от сдружение „Наследници на фолклорния огън“. Почитателите от цялата страна също имат право да направят своя избор. Категориите са над десет – „Глас на годината“, „Фолклорни дуети или триа“, „Албум на годината“ и т.н. Предвидени са и награди за деца-изпълнители. Гласуването се извършва в срок, определен от организаторите, които след това огласяват имената на победителите на тържествена церемония.

Специално за Радио България председателят на „Наследници на фолклорния огън“ Константин Лазаров разкри някои от имената. От него ще научаваме и още подробности за събитието, насрочено за 30 ноември от 14 ч. в Студио 5 на НДК:

Тази година има две нови номинации. Едната е по предложение на нашия генерален спонсор – голям почитател на фолклора от гр. Смолян. Неговата идея беше да номинираме деца, които се класират на първите места в различните фолклорни конкурси през годината. Другата нова награда е за професионалните ансамбли, които имат най-активна концертна дейност. Надяваме се, че така ще мотивираме тези състави да търсят повече възможности за изява, чрез които ще подобрят и своите приходи. Не е тайна, ансамблите обикновено са държавни или общински и имат много ограничен бюджет. Щастлив съм да поканя столичната публика на церемонията в Студио 5. В концерта ще вземат участие някои от наградените изпълнители - Иво Папазов, Калинка Вълчева, Живко Желев (ръководител на Ансамбъл „Добруджа“ и оркестър „Бисери“), част от хора на Ансамбъл „Филип Кутев“ и др. Ще присъстват и наследниците на голямата родопска певица Радка Кушлева, както и семейството на Борис Машалов. В програмата сме включили и децата от Вокално студио „Нуша“ с ръководител Нели Андреева. Нашето желание и цел е да привличаме все повече деца с инициативите на сдружение „Наследници на фолклорния огън“.

Една от оригиналните идеи на екипа на „Годишните фолклорни награди“ е всяка година да припомнят приноса на най-големите имена в народната ни музика. Първото издание беше посветено на Борис Машалов, а тазгодишното – на „трънския славей“ Гюргя Пинджурова, по повод 120 години от рождението й. Всички победители в класацията ще получат плакет с нейния лик. Преди няколко месеца организаторите връчиха две специални награди за цялостен принос – на известната и обичана певица Любка Рондова и дългогодишния хореограф Ради Радев. На церемонията в понеделник същата награда ще получи Иво Папазов – Ибряма – виртуозният кларинетист, прославил страната ни по цял свят. И още една от тайните разкри г-н Лазаров – „Глас на годината“ за 2015-а е Калинка Вълчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30