Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далечните пазари на изток – все по-притегателни за българския туризъм

БНР Новини
Премиерът Бойко Борисов се срещна с китайския си колега Ли Къцян в Пекин.
Снимка: БГНЕС

През изтеклата седмица две български делегации посетиха държави от Средния и Далечния Изток. Премиерът Бойко Борисов с няколко министри бе в Китай, а министърът на туризма, Николина Ангелкова, посети Индия. И в двете държави разговорите потвърдиха растящия интерес на България към техния потенциал като туристически пазари. В Китай премиерът Борисов изброи сред приоритетите на правителството и стимулирането на туристическия обмен. Пак той, преди месец в София, разговаря за увеличаване на броя на китайските туристи в България с външния министър на Пекин Ван И. Честото споменаване на бранша в двустранните разговори има своите основания. Миналата година България е била посетена от около 16 хиляди китайски туристи, но макар броят да е скромен, той бележи ръст от 13% спрямо 2013 г. За тази година се очаква ръст от 30%, а двете страни не изключват в скоро време броят туристическите посещения на китайци в България да надхвърли 200 хиляди. С оглед на това се проучват възможности за създаване на  Българо-китайска туристическа камара, а с Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Чехия се обмислят съвместни туристически продукти за привличане на китайски туристи. По подобен начин стоят нещата и в туристическия обмен с Индия. С нея, както и с Китай, туристическият обмен е скромен, но расте бързо и е многообещаващ. В Делхи, с индийския държавен министър на културата, туризма и гражданската авиация Махеш Шарма, министър Ангелкова се договори до месеци да бъдат набелязани мерки за насърчаване на туристическия поток, съвместно с представители на най-големите индийски фирми в бранша. Очертава се откриване на директна авиолиния, която да свързва София с Делхи, Мумбай, Калкута и Амритсар и да съдейства за сериозен пробив на индийския туристически пазар. Обмисля се възможността България да стане авиационен център, от който индийски туристи лесно да стигат до дестинации в Западна Европа и САЩ. Нови развития се наблюдават и в туристическото сътрудничество с Япония, определяна от България като стратегически туристически пазар. Скоро в Токио трябва да бъде открит български информационен туристически център. Към развитието на връзките с туристическите пазари на Далечния Изток източни пазари българското правителство подхожда с разбирането, че именно те са бъдещето на туризма и си заслужава, както твърди министърът на туризма Николина Ангелкова, основите на връзките с тях да бъдат изградени сега, за да може след време да берем по-добри плодове от там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53