Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват „Дни на предизвикателствата” в София

БНР Новини
Снимка: predizvikatelstva.com

Едни от най-известните планински бегачи и катерачи ще са гости на фестивала „Дни на предизвикателствата”, който се открива в София на 1 декември. Той е посветен на екстремните спортове, екологията и алтернативния туризъм. Идеята за организирането му възникнала преди 11 години в сбирка на тесен кръг еколози и пътешественици, търсещи нови предизвикателства. Така, години след своята поява, фестивалът от малък затворен форум се превръща в събитие, посещавано от над 2000 човека. В него се събират атлети от цял свят, представят се най-новите български постижения.

Заедно с традиционните прожекции на приключенски и екстремни филми, лекции и презентации на атлети и пътешественици, във фестивалните дни ще се организират практически курсове, открити дискусии. Паралелно с тях в зала 3 на НДК се подготвя изложение на спортна екипировка, туристически услуги, технологични и хранителни продукти, специализирани в областта на алтернативните и екстремни спортове.

СнимкаАкцент в програмата е планинското бягане, което се радва на голям интерес сред любителите на планинските спортове в България. Сред гостите в София е френският атлет Жулиен Шорие, състезател на световно ниво и носител на поредица отличия от престижни състезания. Сред българските участници е най-изявеният ни планински бегач Кирил Николов-Дизела, известен със своя рекорд за най-бързо преминаване на маршрута между връх Ком и нос Емине. Във фестивала се представя и известният алпинист Боян Петров,първият българин, изкатерил осемхилядника Манаслу в Хималаите /осми по височина в света/.

Всеки ден за нас носи някакво предизвикателство: да преодолееш страхове, трудности, стереотипи, предразсъдъци, казва Иван Попов, главен организатор на „Дните на предизвикателствата” в София.

СнимкаНай-ценното е срещата на публиката с тези атлети и тяхното послание към нея, отправено в откровен, приятелски разговор. В тези срещи хората виждат, че рекордьорите са съвсем обикновени хора, които се отличават само със своя ентусиазъм и желание да постигнат целта, която са си поставили. В планинското бягане ще направим кратко състезание между госта от Франция Жулиен Шорие и българския атлет Кирил Николов-Дизела. В програмата има още алпинизъм, катерене, парапланер, спускания със ски и сноуборд. Искаме да насочим вниманието на родната публика към алтернативните видове спорт, които стават достъпни за все повече хора. По време на „Дните на предизвикателствата” за посетителите се организират безплатни курсове. Например Академия „Първа помощ” е посветена на правилата за безопасни занимания със спорт в планината, а лекциите за оползотворяване и компостиране на отпадъци в градски условия ще помогнат за нашия по-здравословен начин на живот в гъсто населения град. Освен практическа насоченост, фестивалът има и забавна страна. Организираме различни състезания и викторини, подобни на познатите ни телевизионни риалити предавания. Подготвили сме много атракции и награди за хора от различни възрасти. Желанието ни е по атрактивен и неангажиращ начин да популяризираме спорта и активния начин на живот сред природата. Нашият призив, организирайки този фестивал за екстремни спортове и алтернативен туризъм, е: обичайте природата и не спирайте да търсите нови предизвикателства в света, който ни заобикаля!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40