Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новогодишен музикален фестивал 2015“ – акценти от програмата

Снимка: ndk.bg

Официалното откриване на „Новогодишния музикален фестивал – 2015“ е на 2 декември. Международният форум започва с концерт на Александрина Пендачанска, в който известната българка ще изпълни арии, предназначени за сопран и мецосопран. Аз не съм единствената, която има подобен тембров обхват. Не искам и да покажа, че гласът ми се е променил – аз съм сопран. Но мецосопрановите арии, които ще изпълня, също са част от репертоара ми и затова реших да ги включа в първата част на концерта – сподели Александрина. Дни преди събитието тя отпътува за Пловдив, за да репетира програмата за предстоящия концерт, заедно с оркестъра на Държавната опера в града. Диригент на продукцията е Сперанца Скапучи, която е за пръв път в България. Това е и първата й съвместна изява със световноизвестната оперна певица.

Сперанца е завършила Джулиард скуул, където се е запознала с много български музиканти. Мога да кажа, че отдавна имам контакт с България, много преди да дойда тук. Радвам се, че имам тази възможност. Александрина е голям артист, невероятен интерпретатор. За мен е чест да съм на една сцена с нея – думи на младата италианка за приятелите на Радио България. Тя ще дирижира откъси от „Милосърдието на Тит“ и „Дон Жуан“ на Моцарт, „Севилският бръснар“ и „Семирамида“ на Росини, „Дон Карлос“ и „Силата на съдбата“ на Верди и др.

Музикантите от афиша на „Новогодишния фестивал“ пристигат от цял свят – Испания, САЩ, Франция, Чехия, Гърция, Аржентина, Грузия, Австрия, Великобритания и др. Гости от Холандия са инструменталистите, обединени в трио „Озирис“ – Елен Корвер – пиано, Петер Брюнт – цигулка, Лариса Грьоневелд – виолончело. В тяхната програма, озаглавена „Вдъхновение“ (на 9 декември) са включени произведения от Бетовен, Менделсон и др.

В двата концерта „София посреща Люксембург“ (11 и 12 декември) ще чуем творби на млади лауреати от Международния конкурс по композиция в Люксембург, организиран от нашата сънародничка Албена Петрович-Врачанска – композитор и педагог във Великото херцогство. Авторите и солистите са от САЩ, Франция, Люксембург, Чехия, Гърция, България. Техните творби ще прозвучат в изпълнение на Младежка филхармония „Пионер“, диригент Любомир Денев-син.

Трябва да отбележим, че всички концерти имат оригинални заглавия. „Пътуване през времето“ предлагат Александър Райчев-син – пианист и композитор, заедно със струнния Quarto Quartet и Матиас Гонзалес – бандонеон от Аржентина.  

„Класика и романтизъм“  се нарича програмата, която ще поднесат на своите почитатели цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов.  В подходящи часове са предвидени и „Концерти на възглавници“, представящи в подходяща форма класическа музика за родители и деца. В афиша са и концертите „Орлин Анастасови приятели“, „Акорди на светлината“ (с музика на Петър Дънов), „Душата на Шуман“ (Йоана Каменарска – цигулка и Ирина Георгиева – пиано), „Класиката среща джаза“ и др.  

Последното събитие от „Новогодишния фестивал“ традиционно е на 1 януари. Публика и изпълнители ще празнуват с творби от Де Файя, Бизе, Делиб, Сен-Санс, Римски-Корсаков и др., обединени от мотото „Духът на Испания“. Солисти ще бъдат сопраното Федерика Ломбарди  от Италия и Веско Ешкенази. Диригент на фестивалния оркестър е Хосе Луис Гомес от Испания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05