Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Ганчев за фрийръна като начин на живот

БНР Новини
Снимка: личен архив
Намираме Златко в трудововъзпитателно училище. Не, не след поредната му издънка и защото е лошо момче! Напротив, той е от добрите, но не и от кротките, а от онези, които жадуват за адреналин и свобода за придвижване и самоизразяване. Неговата страст е фрийрънът – спорт, не много практикуван в България, но затова пък неизменно будещ респект и любопитство. Що е то фрийрън ли? „Фрийрънът съчетава паркур и трикинг. Трикингът включва салта и елементи от бойните изкуства. Докато паркурът е начин на предвижване в града – прескачаш огради, скачаш върху високи елементи от градската среда”, с готовност обяснява един от най-добрите ни фрийрънъри Златко Ганчев. Сами разбирате – такъв човек, дори да сгафи, полицията трудно би могла да го догони. Но тогава какво прави в ТВУ?



С едни приятели, които се занимават с брейк танци, помагаме на тези деца. Опитваме се да ги измъкнем от ежедневието. Те тук живеят и учат. Нямат Интернет, нямат нищо, нямат с какво да се занимават, освен да цепят дърва. Ние им помагаме да се интегрират в друга среда, когато излязат оттук, а не да се върнат в онази, заради която са попаднали в това училище
, отговаря Златко.

Сред най-активните популяризатори на фрийръна в България е неправителствената организация „Фрийрън България”, която съществува от 2007 г. Но има много момчета, които тренират от доста по-рано. Самият Златко влиза в този спорт преди 9 години. Ето как се случват нещата при него и на колко години прави първите си стъпки към един свят без ограничения:

Бях на 12 години, когато започнах. Зарибих се от малък от филмите на Джеки Чан и неговите каскади. Започнах да се пробвам да правя разни неща, които съм гледал по филмите. После едно приятелче от моя клас ми каза, че има някакъв такъв спорт и ми предложи да ходим да тренираме. Там от първия ден се зарибих.

СнимкаКакво е за него фрийрънът – спорт или начин на живот?

Фрийрънът за мен, освен че е спорт, с който си поддържам тялото и формата, е и начин на живот, защото така изразявам себе си. Винаги ми е много интересно да видя на какво е способно тялото ми, какви движения мога да измисля, обобщава Златко Ганчев.

Обяснява, че София е прекрасен град за практикуването на фрийрън, в който може много да се „експлорва”, както казват момчетата на своя жаргон, или, иначе казано, в който могат да се открият много притегателни места за разгръщане на физическите способности и силата на въображението на фрийрънърите.

Какъв тип човек трябва да си, за да се увлечеш по фрийръна?

Може би малко луд трябва да си. Но общо взето всеки може да се зариби по този спорт. Зависи вече до каква степен ще навлезеш в нещата, смята Златко, момчето, не признаващо преградите.

Снимка: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40