Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сноубордистът Радослав Янков: Имам увереност, че мога да спечеля Световната купа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След двете си блестящи победи за Световната купа напълно заслужено българският сноубордист Радослав Янков, роден през 1990 г. в родопския град Чепеларе, бе избран за спортист №1 на месец декември в анкета сред спортните журналисти. Първата победа на Янков в Световната купа бе през месец декември, когато той триумфира в паралелния гигантски слалом в италианския курорт Кареца. Във финала той успя да надделее действащия световен шампион Андрей Соболев, като финишира с 0,05 секунди преди него. Втората си още по-убедителна победа в Световната купа българинът записа в паралелния слалом в Бад Гащайн, Австрия, където финишира с 1,79 секунди преди италианеца Маурицио Бормолини. Така Янков се оказа начело в Световната купа с 2290 точки, като след него се нареди представителят на Италия Мирко Феличети с 1440 точки.

Радвам се, че сте оценили успеха, който направих на такова високо ниво. Чест е за мен, че получавам тази награда. Надявам се да продължавам с доброто представяне, сподели Янков на среща с журналисти и допълни:


Имам увереност, че мога да спечеля Световната купа, тъй като съм водач. Но остават още четири старта. Всеки от тях е различен, така че не мога да имам конкретни очаквания, които да заявя. Ще видим накрая на сезона къде ще се намирам, заяви Янков пред журналистите.

Според личния треньор на сноубордиста Георги Атанасов големият скок, който направи Янков през настоящия сезон се дължи не само на отличната му физическа подготовка, но и на личностното израстване на спортиста.

Иначе като цяло ние винаги сме били изключително близо до финалите, но нещо малко не ни е достигало. Тази година направихме и някои промени в екипировката, и това беше един тласък към малката частица, която не ни достигаше, за да влезем сред големите, изтъкна треньорът.

Оттук нататък навлизам във възрастта, която по принцип е пикова в нашия спорт и нашите дисциплини. Между 25 и 30-годишна възраст ние сме в най-добрата си форма. Аз имах проблеми с контузия, която успях да преодолея, и може би това е основното нещо, което ми помогна в последните две години да направя по-голям скок в спортната си кариера, допълни Янков.

На въпрос за това, коя е любимата му дисциплина – паралелният гигантски слалом или паралелният слалом, Радослав Янков отговори:

Опитвам се да съм подготвен еднакво добре за двете дисциплини и ги тренирам еднакво, тъй като състезанията са разделени почти поравно за сезона. Не бих казал, че някоя от тях ми е по-любима. В зависимост от състезанието, което предстои, тренирам повече дисциплината, която ще е на състезанието, за да мога да бъда максимално подготвен. Но и двете дисциплини ми вървят и съм еднакво добър в тях. Може би в момента, в който започвам да тренирам една дисциплина, тя ми става любима.

Пожелаваме успех на Радослав и през оставащите четири старта до края на сезона през март. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40