Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз тромбонистът Вили Стоянов с нови парчета и нови турнета

Снимка: Брас Асоциация

Тромбонът е сред инструментите, които имат еднакво приложение както в класическата, така и в джаз музиката. Велислав Стоянов през последните години направи много този инструмент да добие по-голяма популярност на родната сцена. Доказателство за това е най-новият му проект „Суингиращият тромбон на Вили“, в който основно обръща внимание на развитието на тромбона през годините, започвайки от американския суинг през 30-те години на миналия век. На 20 януари, в столичен клуб, Вили Стоянов заедно с джаз трио представи тромбона в непозната за повечето меломани светлина.

Това е един проект, който аз отдавна бях замислил, но нямаше време да реализирам – разказва той. Като тромбонист разбира се най-много обръщам внимание на този инструмент. В САЩ той е на много голяма почит и има много музиканти, които са спомогнали тромбонът да се развие бързо в различните жанрове. В „Суингиращият тромбон на Вили“ отделям специално място на него. Ще правя промени в състава, в зависимост от стилистиката на програмата за всеки концерт.Но като цяло желанието ми е да запозная българската публика с тромбоновата джаз музика зад океана. Първият ни концерт беше с пиеси на различни американски тромбонисти. В следващия ще обърна по-голямо внимание на стила на Джей Джей Джонсън и неговите авторски произведения. По-нататък ще продължа с друг тромбонист Слайд Хемптън. По този начин във времето мисля да развия проекта. Опитвам се да търся романтичното в суинга и бибоп ерата.


Вили Стоянов създаде преди години и свой бенд „BrazzViliDJ“, с който издаде албум "Blow Your Brainzz Out". В някои от пиесите освен тромбона, той изпълняваше и вокалните партии. Сега Вили възобновява работата си с него с клубен концерт на 10 февруари в София. Инструменталистът е направил някои промени и в състава, и в звученето на бенда. Досега са вече факт петнадесет нови авторски композиции на „BrazzViliDJ“. В момента тромбонистът, заедно с колегите си от формацията  подготвя серия от концерти, за да покаже новото лице на състава.

На 27 януари Вили Стоянов представи друг интересен тромбонов проект в столичен клуб, озаглавен „T-Bone Party”. В него той е на сцената със своите колеги Атанас Карафезлиев – преподавател в Националната музикална академия и първи тромбон в Симфоничния оркестър на БНР, Божидар Василев – създател на „Southwick“ и Димитър Стоев – тромбонист в „Big Band Brazz Association“ и в „Mango Duende“. Джаз меломаните се насладиха на стари американски джаз пиеси от 40-те години на миналия век. На 12 февруари Вили започва  турне с „Брас Асоциация Комбо“:


От много време с тромпетиста Михаил Йосифов имаме желание да пътуваме из България, за да покажем състава и в други наши градове. Трудността идва от факта, че формацията е от седем човека, а това е проблем за намиране на подходяща сцена извън София. Но след едно експериментално участие в Бургас, видяхме, че не е невъзможно това да се случи и на други места. Така си набелязахме няколко града – Русе (12.02), Варна (13.02), Бургас (19.02), Велико Търново (20.02), Стара Загора (26.02), Пловдив (27.02) и Габрово (11.03). Навсякъде ще направим по два концерта – първият ще бъде в зала, като репертоарът ще е с повече инструментална насоченост. Мишо направи четири съвсем нови пиеси, които ще изпълним. По-късно през същия ден излизаме на клубна сцена в дадения град, където вече ще излезем с веселото и купонджийско настроение на формация „Брас Асоциация Комбо“. Затова смятам, че ще се получи много забавно и интересно.

Снимки: „Брас Асоциация“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15