Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Физика на тъгата” – сред най-добрите преводи на английски

Снимка: архив

Романът „Физика на тъгата“ на българския писател Георги Господинов влезе в конкуренция с „Престъпление и наказание“ на Достоевски за награда в САЩ. Заслугата е на преводачката Анджела Родел, чиято работа по книгата й донесе номинация за PEN Translation Prize. Най-старата писателска организация в света удостоява с отличието изключителни преводи, появили се на английски през съответната година. Романът на Господинов излезе отвъд Атлантика с клеймото на Open Letter Press през 2015 г. Списъкът с финалистите включва пет заглавия, сред които са също „Виелица” на Владимир Сорокин, „Празно сърце” на Виола ди Градо и „Събрани разкази” на Кларис Лиспектор. Освен в САЩ, „Физика на тъгата” жъне лаври и в Европа. „Господинов пренарежда правилата на традиционния роман. Резултатът е въртележка от спомени“, отбелязва белгийският вестник De Morgen. „По-добра преводна книга напоследък от „Физика на тъгата” не е излизала”, пък отбелязва холандският сайт за литература verstwee.nl. Романът е сред най-четените и в Македония и Черна гора. Името на Господинов ще се споменава и на предстоящия кинофестивал „Златната мечка” в Берлин /11-21 февруари/ заради анимационния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша”, създаден по едноименния разказ на писателя. 6-минутната продукция е включена в програмата за късометражни филми Generation, а излъчването й в германската столица ще бъде нейната премиера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37