Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фънк групата Dirty Purchase отпразнува 20 години на сцена с албум Sweet Sensation

БНР Новини
Снимка: личен архив

Клубният живот у нас започва да се развива след 90-те години на м.в. С времето се появяват формации, чиито репертоар се състои основно от кавъри на най-популярни световни рок, фънк и поп образци. Някои от тях започват да пишат и авторската музика, предназначена специално за клубна публика. По подобен повод се сформира и фънк бандата Dirty Purchase, която преди дни представи своя първи авторски албум. Буквалният превод на името означава „мръсна придобивка, мръста печалба”. Истината е, че това е шеговита игра на думи с българския израз „дърти пръчове”, тъй като в началото са само мъже, а и „не се взимат много насериозно”. Повече ще разкаже Людмил Стойнев – пианист и китарист на групата:

Ако търсим конкретна причина за албума, това са 20 години от началото на фънк формацията. Създадена е през 1996-та в столичен клуб, оттам започва и историята. Освен основната сцена, там се откри още една, допълнителна, на която трябваше да се свири всяка вечер. Собственикът на клуба Христослав Галилеев или Гальо, както всички го знаем, е баскитарист и реши да си направи своя формация, която да бъде постоянна за тази втора сцена. В нея той покани колеги-музиканти, с които е работил в чужбина. Името Dirty Purchase го даде Веско Нестинара – от група „Нестинари”, който за съжаление не е вече между нас. Той беше не само наш колега, но и голям приятел. В Dirty Purchase са се изявявали повече от двайсет много добри музиканти.


В момента в състава на Dirty Purchase са някои от най-известните имена от българската сцена – Михаил Йосифов иТодор Бакърджиев – тромпети, Велислав Стоянов и Кирил Зафиров – тромбони, Денис Попстоев – саксофон, Иван Лечев – китара и др.

В началото групата беше ориентирана към блус и суинг кавъри – продължава Людмил Стойнев. – Във времето се присъединиха певците Емил Минчев от група „Ахед” и Амалия Ненова. Те, заедно с барабаниста Николай Данев – Mr. Brown Sugar, допринесоха за фънк звученето на Dirty Purchase. Всеки от нас дава идеи за репертоара, които заедно обсъждаме. Така преценяваме какво и как да изпълним. Формацията е голяма, стига до десет човека с пълна брас секция – два саксофона, тромпет и тромбон. Смея да твърдя, че това е първата българска формация от 90-те, която въведе този „брас модел” в клубната музика у нас.

Ето и как се заражда идеята след 20 години Dirty Purchase да издадат албум.

През последните няколко години по време на репетиции започнахме да сглобяваме различни теми, инструментални сола и текстове, без да имаме за цел това да се превърне в албум или конкретно да правим авторска музика. Така в процеса на работа създадохме All Your Love, Knock, Knock, Heat Inside. Първата ни авторска песен е Sweet Sensation, с нея преди години участвахме на конкурса на БНР – „Златна пролет”. Затова тя даде и име на целия албум. В него намерихме място и за няколко кавъра, тъй като винаги ги изпълняваме различно и феновете ни много ги харесват. Голяма част от песните в този компактдиск са записани на концерт в БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15